Langer uitstel van betaling en meer tijd voor aflossing

Gepubliceerd op: 30 september 2020

De overheid besloten dat er meer tijd dient te komen voor de aflossing van belastingschulden waarvoor ondernemers bijzonder uitstel van betaling hebben gekregen. Ook zal de aflossing later van start gaan.

De regeling

Op grond van de huidige en nieuwe regeling kunnen ondernemers tot 1 oktober 2020 zonder nadere voorwaarden 3 maanden uitstel van betaling krijgen voor de meeste belastingschulden. Dit verzoek kan tot en met 30 september 2020 worden gedaan.

Op grond van de nieuwe regeling kunnen ondernemers die langer uitstel van betaling nodig hebben, vragen om het uitstel na deze periode van 3 maanden te verlengen. Daarvoor moet wel aan nadere voorwaarden worden voldaan. Dit verzoek kan nog tot en met 31 december 2020 worden gedaan.

LET OP: als je nog geen uitstel hebt aangevraagd is vandaag de laatste mogelijkheid om dit te doen! Verlengen van het uitstel kan nog tot 31 december 2020.

Opgebouwde belastingschuld

De gedurende de uitstelperiode opgebouwde belastingschuld moet vanaf 1 juli 2021 in 36 gelijke maandelijkse termijnen worden afgelost (sneller aflossen is uiteraard toegestaan). Extra voorwaarden worden alleen in uitzonderingssituaties gesteld. Tijdens deze periode worden belastingteruggaven niet verrekend met de openstaande belastingschuld.

In ons artikel Afbouw van het bijzonder uitstel van betaling schreven we dat de belastingschuld in 24 maanden moest worden afgelost. Op dit punt is de regeling verruimd naar aanleiding van de behandeling in de Tweede Kamer.

Communicatie

Ondernemers aan wie de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling heeft verleend, ontvangen in het voorjaar 2021 een brief van de belastingdienst met het voorstel voor de betalingsregeling.

Nieuwe aanslagen

Indien je besluit geen verlenging aan te vragen moet je alle nieuwe aangiften en aanslagen op tijd betalen. De belastingschulden waarvoor je de afgelopen 3 maanden bijzonder uitstel hebt gekregen en die nog niet zijn betaald, hoef je niet direct te betalen! Voor verdere informatie verwijzen wij naar ons artikel Help mijn bijzonder uitstel loopt af.

Andere artikelen