De Rechtbank Noord-Holland heeft geoordeeld dat de “Villataks” niet in strijd is met het EVRM.
Bezwaar(?)
In ons artikel Bezwaar tegen de villataks? leggen we uit wat de Villataks inhoudt. We geven aan dat mensen die een (fiscale) eigen woning bezitten met een WOZ-waarde van meer dan € 1.310.000 (2024, voor ander jaren gelden andere grensbedragen), er verstandig aan kunnen doen om pro forma bezwaar te maken tegen hun aanslag inkomstenbelasting.
Het advies om bezwaar te maken blijft ongewijzigd. Of de villataks in strijd is met het EVRM weten we immers pas zeker nadat de Hoge Raad er zijn zegje over heeft gedaan. Op dat oordeel zullen we nog wel een hele poos moeten wachten.
Buitensporig
De rechtbank overweegt dat de wetgever met het eigen woningforfait twee zaken in de belastingheffing betrekt. Enerzijds is dat het woongenot en anderzijds de waardeontwikkeling van de woning (beleggingsaspect). Daarmee blijft de wetgever binnen de aan hem toekomende beoordelingsmarge en worden belastingplichtigen niet op stelselniveau geconfronteerd met een buitensporig zware last.
Ook individueel worden de belastingplichtigen die de zaak hebben aangespannen niet buitensporig belast, aldus de rechtbank. Daarvoor is de gehele financiële situatie van belastingplichtigen van belang. De rechtbank stelt onder andere vast dat het inkomen in box 1 ruim € 150.000 bedraagt. Van een individuele buitensporig last is geen sprake.
Wordt zeker vervolgd!