Je aangifte IB 2017: vóór 1 mei 2018

Gepubliceerd op: 9 april 2018

De deadline voor het indienen van de aangifte IB zit in het geheugen van velen gegrift: 1 april. Maar een paar jaar geleden is dat een maand opgeschoven. Dat was om ruimte te maken om zoveel mogelijk gegevens te verwerken in de vooringevulde aangifte (VIA).
Je aangifte IB 2017 moet je indienen vóór 1 mei 2018. Een ezelsbruggetje: de arbeid moet, wat betreft je aangifte IB, zijn gedaan vóór de dag van de arbeid.

Uitstel

Als dat niet lukt, moet je de Belastingdienst vóór 1 mei vragen om uitstel. Dat kan vrij eenvoudig in je persoonlijk domein op de website van de Belastingdienst. Om in te loggen, heb je je DigiD nodig. Lukt dat niet, dan kun je om uitstel verzoeken bij de Belastingtelefoon (0800-0543). Of je gebruikt het uitstelformulier.

Het uitstel wordt verleend tot 1 september 2018. De Belastingdienst bevestigt dit binnen 3 weken in een brief. Ontvang je die brief niet, vraag dan via de Belastingtelefoon na of het uitstel is verleend.

Wordt je aangifte ingediend door een belastingconsulent, dan vraagt die meestal standaard uitstel aan. Het uitstel in het kader van de zogeheten beconregeling loopt voor de aangiften 2017 tot 1 mei 2019. Maar de adviseur moet de aangiften in zin van de beconregeling wel gespreid over de uitstelperiode indienen.

Te laat

Dien je de aangifte te laat in, dan ontvang je van de Belastingdienst een schriftelijke aanmaning (soms krijg je voor de aanmaning eerst nog een herinnering). In de aanmaning gunt de Belastingdienst je een beperkte tijd om de aangifte alsnog in te dienen. Doe je dat niet, dan zal de Belastingdienst een verzuimboete opleggen.

De verzuimboete bedraagt meestal € 369, maar bij aanhoudend verzuim kan dit oplopen tot maar liefst € 5.278. De hoogte van deze boete is niet afhankelijk van het belastingbedrag. Je krijgt de boete ook als je geen belasting verschuldigd bent of belasting terug ontvangt.

Toch 1 april

De datum van 1 april is nog wel van belang. Als je de aangifte vóór 1 april indient, krijg je gegarandeerd vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst. Als je geld terug verwacht, wil je daar natuurlijk bij voorkeur niet te lang op wachten. Maar ook als je belasting (bij)betaalt, is het zinvol om de aangifte in maart in te dienen. Als de aanslag namelijk ná 30 juni wordt opgelegd, brengt de Belastingdienst belastingrente in rekening. En het tarief daarvoor bedraagt maar liefst 4% (op jaarbasis). Belastingrente kun je ook voorkomen door op tijd een (nadere) voorlopige aanslag te vragen. Meer over belastingrente in ons artikel Belastingrente, voorkomen is beter ….

Buitenland

Woon je niet in Nederland, dan gelden andere termijnen, dan we hiervoor beschrijven. Een buitenlands belastingplichtige moet de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting indienen vóór 1 juli. Ook een buitenlands belastingplichtige kan daarvoor uitstel vragen. Dat wordt dan verleend tot 1 november. De belastingtelefoon is voor buitenlands belastingplichtigen bereikbaar op nummer 055-5385285 (of vanuit het buitenland: +31555385385).

Moet je aangifte doen?

Dat moet in elk geval wanneer de Belastingdienst je daarvoor heeft uitgenodigd. Je krijgt dan per post en in je berichtenbox bij MijnOverheid een aangiftebrief.

Als je geen aangiftebrief hebt ontvangen, moet je toch nagaan of je aangifte moet doen. Je moet aangifte doen wanneer je meer dan € 45 aan inkomstenbelasting (bij)betaalt. Je bent dan verplicht om aan de Belastingdienst te vragen om je een aangifte uit te reiken. Maar uiteraard kun je via je persoonlijk domein of via een belastingadviseur ook gewoon meteen de aangifte indienen.

Ben je meer dan € 45 aan inkomstenbelasting verschuldigd en vraag je niet uiterlijk op 14 juli om een aangifte, dan kan de Belastingdienst je een verzuimboete opleggen. Die bedraagt maar liefst € 2.639.

Als je belasting terug krijgt, mag je aangifte doen wanneer het te ontvangen bedrag € 15 of meer bedraagt. Vroeger heette dit een T-biljet, maar bij de elektroniche aangiften zie je geen verschil meer.

Andere artikelen

Wat is woon-werkverkeer?

Hof Den Haag heeft zich uitgelaten over de vraag wat in het kader van de loonbelasting moet worden verstaan onder woon-werkverkeer.