Vrijmarkt op Koningsdag: hoe zit het met de BTW?

Gepubliceerd op: 26 april 2023

Het is oer Hollands: de vrijmarkten in de Koningsnacht en op Koningsdag. Maar moet je over je handel BTW afdragen aan de Belastingdienst?

Ondernemer?

BTW moet je afdragen wanneer je ondernemer bent. Dat ben je voor de BTW al snel omdat niet de eis geldt (in tegenstelling tot het ondernemerschap voor de inkomstenbelasting) dat je naar winst moet streven en dat winst te verwachten moet zijn. Maar wanneer je slechts incidenteel spullen verkoopt, voldoe je in het algemeen niet aan het criterium dat je duurzaam deelneemt aan het economisch verkeer.

Kleine ondernemer

Veel handelaren op vrijmarkten zullen dan ook niet kwalificeren als BTW-ondernemer. Wie wel BTW-ondernemer is, maar op jaarbasis minder dan € 20.000 aan omzet realiseert, kan ervoor kiezen om de kleine ondernemersregeling (KOR) toe te passen. De omzet is dan vrijgesteld van BTW, met als keerzijde dat aan de ondernemer in rekening gebrachte BTW (voorbelasting) niet mag worden afgetrokken. De keuze voor de KOR moet de ondernemer wel vooraf aan de Belastingdienst kenbaar maken.

Als de omzet op jaarbasis niet meer bedraagt dan € 1.800 mag de ondernemer de KOR toepassen zonder dit vooraf bij de Belastingdienst te hebben gemeld. Deze goedkeuring staat bekend als de registratiedrempel. De omzet is dan vrijgesteld en de voorbelasting is niet aftrekbaar.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.