Vraag op tijd een voorlopige aanslag aan

Gepubliceerd op: 30 november 2021

H

et tarief van de belastingrente voor aanslagen vennootschapsbelasting gaat per 1 januari 2022 weer helemaal terug naar het oude niveau van 8%.

Actie vóór 1 november

Ben je over 2020 nog inkomsten- of vennootschapsbelasting verschuldigd en heb je de aangifte nog niet ingediend of heb je geen voorlopige aanslag op een juist niveau aangevraagd, adviseren wij om zo spoedig mogelijk een (nadere) voorlopige aanslag aan te vragen bij de Belastingdienst. Zeker voor de aanslagen vennootschapsbelasting, waarvoor je dan vanaf 31 december 2021 een hoog tarief aan belastingrente (8%) kunt ontlopen.

De Belastingdienst rekent vanaf 1 juli 2021 belastingrente over de nog te betalen inkomsten- en vennootschapsbelasting 2020. Wanneer je aanslagen niet reeds zijn vastgesteld of niet hoog genoeg zijn vastgesteld, onderneem zo snel mogelijk actie.

Wanneer voor 1 november aanstaande een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting wordt aangevraagd, is de verwachting dat de aanslag nog voor 31 december 2021 zal worden opgelegd.

Terug naar normaal

In ons artikel Belastingrente: liever voorkomen hebben we aangegeven dat de belastingrente weer “terug naar normaal ging” na een periode waarin deze op 0,01% stond. We hebben toen aangegeven dat de belastingrente weer verhoogd zou worden naar 4% voor zowel de inkomsten- als de vennootschapsbelasting. Voor de vennootschapsbelasting volgt daarop nu de verdere verhoging naar 8%.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.