Kinderen thuis: hoe gaat het met de kinderopvangtoeslag?

Gepubliceerd op: 17 maart 2020

De Belastingdienst geeft op haar website aan hoe met de kinderopvangtoeslag wordt omgegaan, nu veel kinderen door de coronacrisis niet naar de kinderopvang gaan.

Doorbetalen

Het algemene advies is om de facturen van de kinderopvang te blijven betalen. Het gaat namelijk om een tijdelijke noodsituatie. Je recht op kinderopvangtoeslag blijft dan behouden. En je plek op de kinderopvang blijft behouden voor wanneer de kinderopvang weer open gaat.

Of je verplicht bent om de kinderopvang te betalen, ondanks dat je kinderen de opvang niet bezoeken, hangt af van de inhoud van de overeenkomst die je met de kinderopvangorganisatie hebt gesloten.

Inmiddels is duidelijk dat de eigen bijdrage aan de ouders wordt gecompenseerd. Zie ons artikel Eigen bijdrage kinderopvang wordt vergoed.

Wijzigingen doorgeven

Als je de kinderopvang doorbetaalt, hoef je geen wijziging door te geven aan de Belastingdienst/Toeslagen. Je recht op kinderopvangtoeslag loopt dan door.

Andere wijzigingen moet je uiteraard wel doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer je ontslagen bent, het contract met de kinderopvangorganisatie is beëindigd of je inkomen wijzigt.

Andere artikelen

Algemeen nut investering

In een besluit heeft de Staatssecretaris van Financiën aangegeven welke voorwaarden aan een Algemeen nut investering worden gesteld.