Kinderen thuis: hoe gaat het met de kinderopvangtoeslag?

De Belastingdienst geeft op haar website aan hoe met de kinderopvangtoeslag wordt omgegaan, nu veel kinderen door de coronacrisis niet naar de kinderopvang gaan.

Doorbetalen

Het algemene advies is om de facturen van de kinderopvang te blijven betalen. Het gaat namelijk om een tijdelijke noodsituatie. Je recht op kinderopvangtoeslag blijft dan behouden. En je plek op de kinderopvang blijft behouden voor wanneer de kinderopvang weer open gaat.

Of je verplicht bent om de kinderopvang te betalen, ondanks dat je kinderen de opvang niet bezoeken, hangt af van de inhoud van de overeenkomst die je met de kinderopvangorganisatie hebt gesloten.

Inmiddels is duidelijk dat de eigen bijdrage aan de ouders wordt gecompenseerd. Zie ons artikel Eigen bijdrage kinderopvang wordt vergoed.

Wijzigingen doorgeven

Als je de kinderopvang doorbetaalt, hoef je geen wijziging door te geven aan de Belastingdienst/Toeslagen. Je recht op kinderopvangtoeslag loopt dan door.

Andere wijzigingen moet je uiteraard wel doorgeven. Bijvoorbeeld wanneer je ontslagen bent, het contract met de kinderopvangorganisatie is beëindigd of je inkomen wijzigt.

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...