Impact PFAS en stikstof merkbaar in de bouwsector in 2020

Gepubliceerd op: 20 januari 2020

In de 2e helft van 2019 stond de stikstof en PFAS problematiek voor de bouwsector centraal. Ondanks deze problematiek laat de bouwsector een groei zien van ca. 4 á 5% in 2019. In 2020 wordt echter verwacht dat de bouwsector de impact van de stikstof en PFAS problematiek zichtbaar gaat voelen. De ABN AMRO verwacht dat in 2020 de bouwproductie gaat krimpen met 2% en dat de groei pas in 2021 weer stabiliseert. Deze krimp komt echter niet door een beperkte vraag, maar door een beperkt aanbod vanuit de bouwsector. Het is verwacht dat de impact het grootst is voor de woningbouw en gww.

Echter, uit onderzoek van de ING blijkt dat door de sterke binnenlandse vraag, overheidsmaatregelen en innovatieve oplossingen dat de bouwproductie in 2020 naar verwachting nog licht groeit met 0.5%. De grootste klap zal volgens de ING vallen op de infrasector, vanwege de hoge impact van de problemen rond PFAS en stikstof.

De verwachtingen voor de bouwsector in 2020 zijn onderzocht door twee grootbanken, maar wat zijn de verwachtingen voor de bouwproductie 2020 vanuit een institutionele organisatie, positief of negatief? Op 22 januari 2020 houdt de EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) hun jaarlijkse congres over de verwachtingen bouwproductie en werkgelegenheid, dit jaar voor de periode 2020-2024. Om onze cliënten uit de bouwsector de beste begeleiding te bieden zal VWG corporate finance bij dit congres aanwezig zijn en binnenkort jullie van een update voorzien.

Andere artikelen

Wat is woon-werkverkeer?

Hof Den Haag heeft zich uitgelaten over de vraag wat in het kader van de loonbelasting moet worden verstaan onder woon-werkverkeer.