Even geen aanslagen met box 3

Staatssecretaris van Financiën Van Rij heeft in antwoorden op Kamervragen laten weten dat de Belastingdienst voorlopig even geen aanslagen en beschikkingen oplegt waarin box 3 is begrepen.

Kerstarrest

Aanleiding is het inmiddels als “Kerstarrest” bekend staande arrest van de Hoge Raad, waarover we eerder al berichtten in ons artikel Uitspraak Hoge Haad box 3-heffing. In ons artikel Kerstarrest niet in VA’s 2022 lieten we weten dat in de voorlopige aanslagen inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen 2022 met de gevolgen van dit arrest nog geen rekening is gehouden. Voor deze aanslagen wordt de box 3-heffing gecorrigeerd in de definitieve aanslag, maar uiteraard is het mogelijk om de Belastingdienst om vermindering te vragen.

Geen aanslagen

Van Rij geeft aan dat de Belastingdienst nog geen aanslagen kan opleggen, waarin rekening wordt gehouden met de gevolgen van het arrest. Daarom worden voorlopig geen aanslagen en beschikkingen opgelegd waarin sprake is van inkomen uit box 3.

Hierop worden twee uitzonderingen gemaakt:

  • aanslagen waarvoor de verjaringstermijn dreigt te verstrijken;
  • indien de burger belang heeft bij doorgang van het aanslagproces, hetgeen het geval is bij voorlopige aanslagen, verliesverrekening en middelingsverzoeken.

Overige gevolgen

Hoe verder wordt omgegaan met het arrest, is nog niet duidelijk. Dat is begrijpelijk, gezien de korte tijd die sinds het arrest is verstreken en de grote impact die het arrest heeft. De Staatssecretaris spreekt de verwachting uit de Kamer in februari te kunnen informeren over de wijze van het rechtsherstel dat naar aanleiding van arrest zal worden verleend.

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...