UBO’s inschrijven: uiterlijk 27 maart 2022

Komende zondag, 27 maart 2022, is de allerlaatste dag van de termijn waarbinnen organisaties hun UBO’s moeten hebben ingeschreven in het UBO-register.

Geen uitstel

Minister Kaag van Financiën heeft in antwoorden op Kamervragen aangegeven dat de deadline niet zal worden uitgesteld. Ze geeft aan dat juridische entiteiten (ruim) 18 maanden de tijd hebben gehad om de inschrijving van hun UBO’s te regelen. Dat zou voldoende moeten zijn.

Aanleiding voor het stellen van de vragen is onder andere een bij het Luxemburgse Hof van Justitie lopende prejudiciële procedure over de privacyaspecten van het UBO-register. Kaag ziet deze procedure, onder meer naar aanleiding van de door de advocaat-generaal bij het Hof uitgebrachte conclusie, niet als een aanleiding voor uitstel van de deadline.

Uit publicaties in de pers blijkt dat op dit moment ongeveer 33% van de juridische entiteiten de UBO’s heeft ingeschreven. Welke concrete sancties zullen opgelegd bij te late registratie is op dit moment niet duidelijk.

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...