Opgaaf aan derden uitbetaalde bedragen (IB47): alleen nog digitaal

Gepubliceerd op: 28 april 2017

IB47 digitaal VWGNijhof

Met het formulier IB47 geeft u aan de Belastingdienst door dat u bedragen heeft uitbetaald aan derden. Ook dit formulier heeft plaats moeten maken voor de digitale opgave van deze gegevens.

Vóór 1 februari

Opgaaf van aan derden uitbetaalde bedragen moet worden gedaan vóór 1 februari. De in 2016 door u uitbetaalde bedragen heeft u, als het goed is, voor 1 februari 2017 aan de Belastingdienst doorgegeven. Dat kon nog op papier.

De in 2017 uitbetaalde bedragen moet u voor 1 februari 2018 doorgeven. Dat kan niet op papier, maar moet digitaal. Er zijn twee manieren waarop u deze digitale opgave kunt doen:

Voor beide manieren moet u zich van te voren aanmelden bij de Belastingdienst. Dat moet ook wanneer u al eerder opgaaf van aan derden uitbetaalde bedragen heeft gedaan.

Verplicht?

Of de opgaaf van aan derden uitbetaalde bedragen wettelijk verplicht is, is de vraag. In ons artikel “Opgaaf van aan derden uitbetaalde bedragen” (zie hieronder) gaan wij in op deze vraag.

De Belastingdienst gebruikt uw opgaaf voor de controle van de volledigheid van de aangifte inkomstenbelasting van de persoon of personen aan wie u heeft uitbetaald. Bij de ontvanger moeten deze inkomsten als resultaat uit overige werkzaamheden tot het inkomen in box 1 worden gerekend.

Vrijwilliger

Voor de bedragen uitbetaald binnen de normen van de vrijwilligersregeling hoeft u geen opgaaf te doen. Deze ontvangsten hoeft de vrijwilliger in de aangifte inkomstenbelasting niet in box 1 te verwerken. Behalve wanneer de vrijwilliger van meerdere instanties vrijwilligersvergoedingen ontvangt en het totaal van die ontvangsten de maximum bedragen van de vrijwilligersregeling overtreft (€ 150 per maand en € 1.500 per jaar).

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.