Geen BTW-aftrek op bouwkosten door zonnepanelen

De Hoge Raad heeft bevestigd dat de omstandigheid dat op een woning zonnepanelen worden gelegd, niet betekent dat een deel van de BTW op de bouwkosten mag worden afgetrokken.

BTW-ondernemer

De particuliere houder van zonnepanelen, die energie (terug)levert aan het net, is ondernemer voor de BTW. Dat betekent dat over de geleverde energie BTW moet worden afgedragen. Maar ook dat de BTW die drukt op de aanschaf van de panelen, kan worden teruggevraagd.

In de meeste gevallen kan in het jaar na de aanschaf van de panelen de kleine ondernemersregeling worden toegepast. Daardoor hoeft dan over de geleverde energie geen BTW te worden betaald.

Nieuwbouw

Wanneer zonnepanelen op een nieuw gebouwde woning worden gelegd, wordt die woning mede gebruikt voor activiteiten die met BTW worden belast. Daardoor is de vraag opgekomen of de BTW die drukt op de kosten voor de bouw van de woning deels mag worden afgetrokken.

De Hoge Raad is echter van mening dat de bouwkosten ook zouden zijn gemaakt wanneer op het nieuwbouwhuis geen zonnepanelen waren gelegd. Er is daardoor een onvoldoende verband tussen de bouw van het huis en de levering van de energie uit de zonnepanelen. Daarom is de BTW op de bouwkosten niet deels aftrekbaar.

 

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...