Estate planning: wat, voor wie, waarom, wanneer?

Gepubliceerd op: 8 februari 2021

Wellicht niet het leukste om over na te denken, maar daarom niet minder belangrijk: wat als ik er niet meer ben? Wat gebeurt er met mijn vermogen? Is er genoeg om de erfbelasting van te betalen? Laat ik mijn geliefden goed achter? Wat gebeurt er met mijn onderneming? Al deze vragen komen samen bij estate planning.

Wat is estate planning?

Estate planning is gericht op het overhevelen van vermogen van de ene generatie naar (veelal) de andere generatie rondom het overlijden van een persoon. Estate planning kan zorgen voor een besparing van bijvoorbeeld erfbelasting, maar ook dat jouw onderneming na jouw overlijden blijft voortbestaan.

Voor wie is estate planning interessant?

Estate planning is interessant voor iedereen met vermogen die dat aan iemand na zou willen laten. Het maakt niet uit hoe groot dit vermogen is of waar het uit bestaat. Hoe groter het vermogen, hoe groter uiteraard de mogelijke belastingbesparing.

Waarom nadenken over estate planning?

Estate planning zorgt ervoor dat zaken goed geregeld zijn op het moment dat je komt te overlijden. Estate planning kan ervoor zorgen dat je behoorlijk wat belasting bespaart. Daarnaast zorgt het goed regelen van zaken rondom je overlijden ervoor dat je dierbaren verzorgd achterblijven. Door je wensen duidelijk in kaart te brengen, kun je later veel onenigheid tussen de nabestaanden voorkomen. Je bent er daarnaast zeker van dat je vermogen op de gewenste plek terechtkomt.

Wanneer moet ik gaan nadenken over estate planning?

De zaken rondom je overlijden goed regelen is prettig voor je gemoedsrust. Ons advies is dan ook dat je niet vroeg genoeg over estate planning na kunt denken. Wij denken uiteraard graag met u mee.

Andere artikelen

Fiscus moet beter helpen

De Belastingdienst moet mensen die geen aangifte(en) doen beter helpen. Maar de echte oplossing van het probleem lijkt ergens anders te liggen.