Energie-investeringsaftrek (EIA) direct financieel voordeel

Gepubliceerd op: 6 februari 2017

energie-investeringsaftrek EIA VWGNijhof

De Energie-investeringsaftrek maakt het voor bedrijven financieel aantrekkelijker om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Daarnaast levert een energiezuinige investeringen ook nog een lagere energierekening op. Met deze regeling stimuleert de overheid duurzaam ondernemen.

Welke energie-investeringen zijn subsidiabel

De EIA is een fiscale aftrekregeling. De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Het overzicht van de energie-investeringen is opgedeeld in vijf categorieën: bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie en energieadvies. Voorbeelden van subsidiabele energie-investeringen zijn onder meer isolatie en ledverlichting.

Hoogte subsidie

Als een bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor de EIA, dan mag in 2017 55,5% (was tot en met 2016 58%) van de investeringskosten in mindering worden gebracht worden op de fiscale winst. Het netto voordeel is hierdoor gemiddeld 13,5% van de investering.

Belangrijkste voorwaarden

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500,- per bedrijfsmiddel.
  • U dient de EIA binnen 3 maanden na het geven van de opdracht tot levering aan te vragen.
  • De besparing moet aan een van de onderste twee voorwaarden voldoen:
    – Het bedrijfsmiddel staat vermeldt in de Energielijst. De lijst bestaat uit bedrijfsmiddelen waarvan is bewezen dat ze voldoen aan de betreffende besparingsnorm.
    – Van bedrijfsmiddelen die niet op de energielijst dient de aanvrager aan te tonen dat deze bedrijfsmiddelen voldoen aan de geldende energieprestatie-eis (besparingsnorm).
  • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Neem bij vragen of onduidelijkheden contact op met uw adviseur.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Major Q. Major Q is specialist op het gebied van subsidiewerving. Meer informatie over Major Q vind je hier.

MajorQ_logo

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.