Zorgaanbieders (onder de Wtza) opgelet

Gepubliceerd op: 21 februari 2025

Bent u klaar voor uw jaarverantwoording 2024?

Voor veel zorgaanbieders brengt het boekjaar 2024 enkele significante veranderingen met zich mee. Een van de belangrijkste wijzigingen is het vervallen van de “pauzeknop” die in 2022 en 2023 van kracht was. Dit betekent dat de jaarverantwoording voor 1 juni 2025 moet worden ingediend. Daarnaast zijn er aangepaste rapportage-eisen van kracht.

Pauzeknop niet meer van toepassing

Voor de boekjaren 2022 en 2023 gold voor een grote groep zorgaanbieders een pauzeknop voor de jaarverantwoording. Vanaf boekjaar 2024 is deze pauzeknop definitief komen te vervallen. Dit betekent dat de jaarverantwoording vóór 1 juni 2025 moet worden ingediend bij het CIBG. De verwachting is dat ongeveer 25.000 zorgaanbieders niet tijdig hun jaarverantwoording zullen kunnen indienen. Daarom heeft de NZa een beleidsregel gepubliceerd die zorgaanbieders de mogelijkheid biedt om uitstel aan te vragen tot 31 december 2025, indien zij voor de eerste keer een jaarverantwoording openbaar moeten maken op grond van artikel 40b Wmg. Let op: dit uitstel moet uiterlijk 31 maart 2025 worden aangevraagd.

Welke ondernemingen vallen onder de Wtza?

 De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is van toepassing op alle zorgaanbieders die zorg leveren die gefinancierd wordt uit publieke middelen, zoals de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) en in sommige gevallen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit betekent dat elke instelling die zorg verleent binnen deze financieringsstromen te maken krijgt met de regels van de Wtza, ongeacht of er sprake is van een rechtspersoon. Voorbeelden hiervan zijn huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, etc.

Hoe ziet de jaarverantwoording 2024 er uit?

De jaarverantwoording voor 2024 heeft verschillende vereisten, afhankelijk van de grootte van de organisatie, de financieringsstromen en de rechtsvorm. Volgens een recente publicatie van Vaktechniek van het SRA moet een zorgaanbieder mogelijk drie rapportages indienen: de reguliere (uitgebreide) jaarrekening voor de informatievoorziening van de zorgaanbieder, de beknoptere jaarverantwoording volgens de Regeling openbare jaarverantwoording WMG, en indien van toepassing, de publicatiejaarrekening voor de Kamer van Koophandel.

Deze wijzigingen verlichten helaas niet de administratieve lasten waar de sector behoefte aan heeft. Ondanks dit ongenoegen vraagt dit wel om actie. Met tijdige voorbereiding en de juiste ondersteuning blijft uw organisatie ook in de toekomst op koers en compliant. Mocht u vragen hebben over uw specifieke situatie of hulp nodig hebben bij het opstellen van uw jaarverantwoording, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Andere artikelen