WBSO: fiscale regeling voor research en development

Gepubliceerd op: 16 oktober 2017

Start jouw organisatie binnenkort een innovatief project en ben je op zoek naar een tegemoetkoming in de kosten? Dan is de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingwerk) mogelijk relevant voor jouw organisatie.

Het ministerie van Economische Zaken stimuleert namelijk research en development-projecten bij bedrijven door lastenverlaging te bieden met de WBSO. Wij zetten de belangrijkste punten van deze regeling voor je op een rij.

Kostencompensatie voor innovatie

Innovatie is noodzakelijk om te kunnen blijven concurreren met het buitenland. Innovatieve bedrijven zorgen voor economische groei, een betere concurrentiepositie en meer werkgelegenheid. Het doel van de WBSO is dan ook het stimuleren van speur- en ontwikkelingswerk in het bedrijfsleven; vaak beter bekend als S&O of R&D. De WBSO compenseert een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor S&O. Dit gebeurt door vermindering van de af te dragen loonbelasting en premie volksverzekeringen of met een verhoging van de zelfstandigenaftrek via de inkomstenbelasting. Startende ondernemers (≤ 5 jaar) worden extra tegemoet gekomen door de zogeheten startersfaciliteit.

Voor welke projecten kunt je WBSO aanvragen?

  • De ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur.
  • Technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Aan welke voorwaarden moet het project voldoen?

  • Bij een ontwikkelingsproject ga je zelf iets ontwikkelen dat technisch nieuw is voor jouw bedrijf. Je loopt tegen een technisch probleem aan en je zoekt hiervoor een nieuwe oplossing waarvan je het werkingsprincipe wil aantonen.
  • Bij technisch-wetenschappelijk onderzoek zoek je een verklaring voor een verschijnsel die niet is te geven op basis van algemeen toegankelijke kennis. Jouw onderzoek bevat twee kernelementen: technisch en wetenschappelijk.

Bijdrage 2018

  • 31% (40% voor starters) van de eerste € 350.000,- aan project (loon)kosten; en
  • 14% van de resterende project (loon)kosten

De hierboven vermelde staffels voor 2018 zijn nog niet definitief. Het is de verwachting dat het kabinet deze bedragen en percentages in november definitief vast zal stellen. De bedragen voor de zelfstandigenaftrek worden in december bekend gemaakt. Ter indicatie: in 2017 bedroeg deze aftrek € 12.522 en € 6.264 extra voor starters. In totaal stelt de overheid naar verwachting in 2018 € 1.163 miljoen beschikbaar voor de WBSO.

Wanneer moet ik deze fiscale regeling aanvragen?

Wil je per januari 2018 starten met een project? Dan kunt je jouw aanvraag indienen vanaf dinsdag 31 oktober en uiterlijk op 30 november 2017. Je bent verplicht om jouw aanvraag minstens één kalendermaand voor de start van het project in te dienen. Per kalenderjaar mag je maximaal drie aanvragen indienen. Voor zelfstandig ondernemers gelden andere regels.

Herken je je in één van de bovenstaande situaties, maar ontbreekt het je aan de tijd om tijdig een aanvraag in te dienen? Of wil je toetsen of jouw project wel voldoet aan de voorwaarden van de WBSO? Neem dan vrijblijvend contact op met Major Q. Wij helpen je graag op weg.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Major Q. Major Q is specialist op het gebied van subsidiewerving.
www.majorq.nl.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.