WBSO-aanvraag 2017, wees er op tijd bij

Gepubliceerd op: 1 november 2016

WBSO 2017 vwgnijhof

WBSO (Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling voor research en development.

Wat is WBSO?

Verricht u in uw bedrijf of als zzp’er speur- en ontwikkelingswerk (S&O of R&D)? Dan kunt u een deel van de loonkosten, alsmede van de overige kosten en uitgaven die betrekking hebben op innovatieprojecten, vergoed krijgen met de Wet BSO. U kunt gebruik maken van de WBSO als:

  • u ondernemer bent met werknemers in dienst, die S&O uitvoeren, en uw bedrijf niet kwalificeert als een publieke kennisinstelling; of.
  • u zelfstandige bent en per kalenderjaar minimaal 500 uur aan S&O besteedt.

Via de WBSO kan een fiscaal voordeel behaald worden. Wees er dus op tijd bij met uw aanvraag!

Wanneer?

Bent u van plan een WBSO-aanvraag te doen voor 2017? Vanaf maandag 31 oktober kunt u een aanvraag indienen. Uiterlijke indieningsdatum is 30 november 2016.

Zelfstandige ondernemers hebben zelfs langer de tijd. Zij kunnen tot en met 1 januari 2017 een aanvraag indienen.

Binnen drie maanden na aanvang van de periode waarop de aanvraag betrekking heeft, ontvangt u een beschikking met de beslissing op uw aanvraag. Indien u in uw aanvraag heeft gekozen voor werkelijke kosten en uitgaven, wordt die termijn met 2 maanden verlengd.

Hoe?

U kunt op twee manieren een WBSO-aanvraag doen. U kunt online een aanvraagformulier invullen of u kunt een aanvraag formulier downloaden. Beide formulieren vindt u op mijn.rvo.nl. U heeft hier wel een eHerkenning (niveau 2+) voor nodig.

Informatie

Alle informatie over de WBSO vindt u in de door de Rijksoverheid uitgegeven Handleiding WBSO 2017

Start-up DGA’s

Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een innovatieve start-up? Dan mag u vanaf 2017 het loon dat u ontvangt van uw B.V. beperken tot het wettelijk minimumloon. Een DGA moet een loon ontvangen van tenminste 75% van het met de DGA meest vergelijkbare loon, maar minimaal € 44.000.

Het Kabinet wil innovatieve start-ups in het midden- en kleinbedrijf stimuleren. Daarom hoeft de gebruikelijk loonregeling niet te worden toegepast indien de B.V.:

  • S&O-werk verricht en;
  • voor de toepassing van de S&O-afdrachtvermindering als starter worden aangemerkt.

U mag uw loon uit de B.V. gedurende maximaal 3 jaar op het lagere niveau vaststellen. De regeling is tijdelijk en vervalt per 1 januari 2022.

Andere artikelen

Top 10 prinsjesdag 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2023 uit het koffertje van demissionair minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste...

Pin It on Pinterest

Share This