Wat houdt een boekenonderzoek (Due Diligence) in?

Gepubliceerd op: 26 maart 2024

Wat is een Due Diligence?
Stel je voor, je bent voornemens een onderneming te kopen. Na onderhandeling met de verkoper van de onderneming ben je het eens geworden over de koopsom en de voorwaarden die behoren bij een voorgenomen transactie. En dan?

Het is van groot belang om in een boekenonderzoek (Due Diligence) als koper de mogelijkheid aan te grijpen om ‘onder de oppervlakte’ te kijken, waarbij de financiële, fiscale, commerciële en arbeidsrechtelijke aspecten van het bedrijf grondig worden geanalyseerd. Dit helpt om onaangename verrassingen te voorkomen en zorgt voor een transactie met een weloverwogen besluitvorming.

In een Due Diligence kun je vragen stellen als: bij welke CAO is de onderneming aangesloten en is dit wel de juiste? Zijn alle aangiften BTW tijdig ingediend? Bestaan er contracten met vaste klanten en welke omzet garandeert dit de onderneming jaarlijks?

Wij bundelen onze bevindingen in een overzichtelijk rapport en geven je in een samenvatting inzicht in de belangrijkste bevindingen (risico’s) die een eventuele aankoop van de onderneming die je voornemens bent aan te kopen met zich meebrengen. In een enkel geval ziet een koper door het Due Diligence af van de voorgenomen transactie. Hieruit blijkt het belang van een gedegen onderzoek.

Software Virtual Vaults
Doorgaans maken wij gebruik van de software van Virtual Vaults. De informatie wordt door de verkoper gepresenteerd in een virtuele (online) dataroom. Hier kunnen wij alle informatie inzien en vragen stellen bij de documenten. Na afloop van het proces wordt de informatie opgeslagen op USB-sticks om nadien discussie te voorkomen over het al dan niet hebben vrijgegeven van de informatie.

Waarom VWG?
Bij VWG hebben wij maar liefst vijf disciplines onder één dak. Ons team bestaat uit ervaren accountants, corporate finance adviseurs, fiscale experts en auditors, waardoor wij een breed scala aan expertise kunnen bieden. Deze multidisciplinaire aanpak stelt ons in staat om een boekonderzoek volledig in eigen huis te kunnen verrichten.

Andere artikelen

Let op met afhaaltransacties

Wanneer ondernemers goederen intracommunautair leveren, mogen ze voor de BTW het 0%-tarief toepassen. Maar daarvoor geldt wel een zware bewijslast.