Het verkoopklaar maken van uw onderneming

Gepubliceerd op: 28 januari 2023

Het verkoopproces start voor een optimaal resultaat al eerder dan het door u gewenste moment van verkoop, namelijk bij het verkoopklaar maken van uw onderneming.

Is uw onderneming verkoopklaar?

Ondernemers gaan met passie op in de dagelijkse gang van zaken. Een veelvoorkomend gevolg is dat de ondernemer in het MKB zo druk is met de operatie, dat algemene zaken zoals strategie en visie op de achtergrond raken. Laat staan het plannen van het moment om de vruchten te plukken van de investering van uw ondernemerschap.

Timing

Vroeg of laat zal er een moment komen waarop u uw onderneming zult verkopen of overdragen. Hierbij kan men wachten tot een kandidaat (intern of extern) naar voren stapt, maar effectiever is om het heft in eigen handen nemen. Dit kan bijdragen aan een maximaal resultaat op (lange) termijn. Het is daarom belangrijk dat de onderneming klaar is voor verkoop op het moment suprême.

Aspecten

  • Financieel                        
  • Fiscaal                               
  • Juridisch                            
  • Commercieel                   
  • Organisatorisch

Een aspect dat hierbij niet uit het oog verloren mag worden is de emotionele gesteldheid van u als ondernemer en de rol die u wenst te vervullen na overname. Dit is van essentieel belang voor een goed verloop van een overnametraject. Het gaat dus om het verkoopklaar maken van zowel de onderneming als de ondernemer.

Voordelen

Het verkoopklaar maken van uw onderneming heeft de volgende voordelen:

  • Het leidt tot een hogere waardering van uw onderneming
  • Zorgt voor meer rust gedurende het verkooptraject
  • Verkort de looptijd van het traject
  • Voorkomt discussies tussen adviseurs tijdens het traject

Advies

VWG Corporate Finance kan u helpen bij het verkoopklaar maken van uw onderneming. Op basis van een vrijblijvend gesprek, met een van onze overname-adviseurs, kunnen wij meedenken hoe wij uw onderneming verkloopklaar kunnen maken om te zorgen dat u het optimale resultaat uit uw onderneming haalt.

Andere artikelen

Wat is woon-werkverkeer?

Hof Den Haag heeft zich uitgelaten over de vraag wat in het kader van de loonbelasting moet worden verstaan onder woon-werkverkeer.