De zomervakantie loopt ten einde. Terwijl de meeste werknemers netjes op tijd terugkeren, zijn er altijd enkelen die besluiten om hun vakantie onverwacht te verlengen. Als werkgever dien je alert te zijn: te laat terugkeren van vakantie kan ernstige gevolgen hebben voor de werknemer. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
De casus
De werknemer in kwestie vertrok in juli 2023 voor een drie weken durende vakantie naar zijn geboorteland Polen. Onderweg kreeg hij een autoongeluk, wat leidde tot schade aan zijn auto. In plaats van zijn werkgever direct te informeren over de situatie, wachtte hij totdat zijn auto gerepareerd was en keerde later terug van zijn vakantie dan was afgesproken met zijn werkgever, hetgeen leidde tot een ontslag op staande voet.
Het oordeel
De werknemer probeerde het ontslag aan te vechten, maar het hof stelde de werkgever in het gelijk. Het hof oordeelde dat de werknemer op de hoogte was van zijn verplichting om op tijd terug te keren en geen geldige reden had om zijn afwezigheid te verlengen. Bovendien had hij onvoldoende contact opgenomen met zijn werkgever over zijn situatie. Hoewel het hof het ontslag terecht vond, behield de werknemer wel het recht op een transitievergoeding, omdat zijn handelen niet als ernstig verwijtbaar werd beschouwd.
Tips werkgever
Voor werkgevers onderstreept dit geval het belang van duidelijke communicatie en heldere afspraken over vakantietermijnen. Werknemers moeten begrijpen dat het niet nakomen van deze afspraken niet zonder gevolgen blijft. Het hof benadrukte dat werkgevers strikte maatregelen mogen nemen als het naleven van vakantietermijnen in het geding is, zeker als dit de bedrijfsvoering negatief beïnvloedt.
Als werkgever is het verstandig om je werknemers vooraf goed te informeren over de gevolgen van het niet tijdig terugkeren. Dit kan voorkomen dat er problemen ontstaan bij de terugkeer na de vakantie.
Met het einde van de zomervakantie in zicht, is het een goed moment om je personeelsbeleid nog eens tegen het licht te houden.