Subsidie voor elektrische bestelbus

Gepubliceerd op: 30 november 2020

Het Ministerie van Intrastructuur en Waterstaat heeft de Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s in internetconsultatie gegeven. In de subsidiepot wordt voor 2021 een bedrag gestopt van € 22 miljoen (zodra deze pot leeg is, stopt de subsidieverstrekking). De regeling zal tot en met 2025 gaan lopen.

Subsidie

De subsidie bedraagt 10% van de netto catalogusprijs van de bestelauto. Maximaal bedraagt de subsidie per bestelauto € 5.000. De subsidie wordt in een kalenderjaar aan een aanvrager voor maximaal 300 bestelauto’s verstrekt.

De netto catalogusprijs van de bestelauto moet minstens € 20.000 bedragen (tot dit bedrag kan milieu-investeringsaftrek worden geclaimd). Verder mag het accupakket geen lood bevatten en moet de actieradius van de auto minstens 100 km. bedragen.

De netto catalogusprijs is de catalogusprijs van de bestelauto minus de daarin begrepen BTW.

De bestelauto moet nieuw en emissieloos zijn. Dat houdt in dat de bestelauto uitsluitend elektrisch is aangedreven. De subsidieregeling betreft bestelauto’s in klasse en N1 en N2 (tot 4.250 kg.).
Voor ondernemers met een bestelauto in Euroklasse 4 moet nog een steuntje in de rug worden bedacht.

Ondernemers en non-profit

De subsidieregeling geldt voor ondernemers en non-profitinstellingen, gevestigd in Nederland. Gekeken wordt naar de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Overheidslichamen komen niet in aanmerking voor de subsidie.

Bezitseis

De bestelauto, waarvoor de subsidie wordt ontvangen, moet nieuw zijn en op naam van de aanvrager worden gesteld Deze tenaamstelling moet gedurende 3 jaren ononderbroken worden gehandhaafd (behalve wanneer de auto binnen deze termijn wordt vervangen door een eveneens voor de subsidie kwalificerende bestelauto en voor de vervangende bestelauto niet de subsidie wordt aangevraagd).

De subsidie kan ook worden verkregen voor bestelauto’s die op basis van financial lease worden verkregen. Alleen de ondernemer die de bestelauto leaset, komt voor de subsidie in aanmerking (de leasemaatschappij heeft immers niet het kenteken op naam).
Bij operational lease komt alleen de leasemaatschappij voor de subsidie in aanmerking.

Andere artikelen

Wat is woon-werkverkeer?

Hof Den Haag heeft zich uitgelaten over de vraag wat in het kader van de loonbelasting moet worden verstaan onder woon-werkverkeer.