Opzoeken aanslagnummer

Gepubliceerd op: 4 november 2022

De Belastingdienst heeft op haar website de mogelijkheid om aan de hand van het betalingskenmerk het aanslagnummer op te zoeken offline gezet.

Privacy

De reden daarvan is dat in het aanslagnummer in sommige gevallen het burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Het bieden van de mogelijkheid om het aanslagnummer op te zoeken, zou daarmee in strijd komen met de privacyregels. Daarmee gaat een eenvoudige manier verloren, waarmee vanuit een betaling teruggezocht kon worden welke aanslag of aangifte is betaald. Op het www zijn inmiddels al wel alternatieven opgedoken.

Opzoeken betalingskenmerk

Het is nog wel mogelijk om via de website van de Belastingdienst, met de Zoekhulp Betalingskenmerk, op basis van het aanslag- of aangiftenummer het betalingskenmerk op te zoeken. In ons artikel Betaal de belastingdienst met het juiste betalingskenmerk hebben we uitgelegd dat het van zeer groot belang is dat bij betalingen van belastingen het juiste betalingskenmerk wordt gebruikt. Met de zoekhulp kan niet betalingskenmerk worden gevonden, dat moet worden gehanteerd bij de betaling van aflossing op de coronaschulden. Dat betalingskenmerk heeft de Belastingdienst bekend gemaakt in de brief waarin de hoogte van de maandelijkse aflossingstermijnen aan de belastingschuldige is meegedeeld.

Andere artikelen

Wat is woon-werkverkeer?

Hof Den Haag heeft zich uitgelaten over de vraag wat in het kader van de loonbelasting moet worden verstaan onder woon-werkverkeer.