Opladen accu is geen laden en lossen

Gepubliceerd op: 14 augustus 2019

Pogingen om te voorkomen dat belasting moet worden betaald, maken mensen creatief. Zo ook in een procedure over door de gemeente Amsterdam nageheven parkeerbelasting

Opladen

Vast staat dat de auto van belanghebbende stond geparkeerd en dat geen parkeerbelasting was betaald. De elektrische auto van belanghebbende stond echter op dat moment op te laden. En de gebruikte parkeerplek was door de gemeente uitsluitend aangewezen voor het opladen van elektrische auto’s. Het gerechtshof gaat niet mee in de redenering van belanghebbende dat de gemeente niet twee voorwaarden aan een parkeerplek mag koppelen. De omstandigheid dat de parkeerplaats uitsluitend is aangewezen voor het opladen van elektrische auto’s staat daarom niet in de weg aan het eveneens heffen van parkeerbelasting.

Laden en lossen

Belanghebbende is niet voor één gat te vangen. Hij stelt dat hij de auto niet heeft geparkeerd, maar dat sprake is van laden en lossen, aangezien de accu’s van de elektrische auto werden opgeladen. Het gerechtshof beslist echter dat het opladen van een auto niet kwalificeert als het onmiddellijk laden en lossen. Laden en lossen is een waarneembare fysieke handeling waarbij de bestuurder met zaken van en naar de auto loopt. Dit is wat anders dan het aansluiten van de auto op de laadpaal om vervolgens gedurende een aantal uren op te laden waarbij de bestuurder afwezig is.

 

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.