Dat doen de fiscale beroepsorganisaties (NOB, NOAB en RB) samen met het SRA in een gezamenlijke brief van 7 pagina’s aan het Ministerie van Financiën.
MKB-ondernemer
Met de MKB-ondernemer doelen de schrijvers van de brief op:
- de IB-ondernemer die in box 1 wordt belast (eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap);
- de ondernemer/directeur-grootaandeelhouder (dga), die via een BV met vennootschapsbelasting wordt belast en in box 2 (aanmerkelijk belang).
Wie de brief leest, duizelt al snel van de vele cijfertjes. We zullen je die besparen. De cijfertjes worden ten tonele gevoerd om de stelling te onderbouwen dat de MKB-ondernemer onevenredig wordt getroffen door de plannen die Kabinet Rutte III heeft met de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Die plannen blijken uit het in oktober 2017 door dit Kabinet gepresenteerde Regeerakkoord.
Het Kabinet is op dit moment doende om haar plannen om te zetten in de wetsvoorstellen. Die zullen op Prinsjesdag 2018 worden gepresenteerd. De gezamenlijke brief is dan ook bedoeld om de wetsvoorstellen voor de MKB-ondernemer wat gunstiger te laten uitpakken. In dit vooral politieke (lobby)spel heeft VWGNijhof als adviseur uiteraard geen rol. We laten het graag over aan de hiervoor genoemde organisaties om voor de MKB-ondernemer op de politieke barricade te gaan.
Advies
Wat wij wel doen is, samen met jou het beste “jasje” voor jou als MKB-ondernemer bepalen. Natuurlijk is de fiscaliteit daarbij belangrijk. Niemand wil meer belasting betalen, dan op grond van de geldende wet- en regelgeving nodig is.
Maar bij de structurering van je onderneming spelen veel meer factoren. De belangrijkste vraag is, menen wij: hoe kun je het rendement van je onderneming optimaliseren? Welke factoren bepalen in jouw onderneming, op basis van jouw doelstellingen en uitgangspunten, de hoogte van de winst? Wij noemen dat rendementsadvies.
Om te kunnen ondernemen, heb je geld nodig. Wat is de optimale manier van financieren van je onderneming? En hoe kom je vervolgens daadwerkelijk aan je bedrijfsfinanciering?
Ondernemen betekent risico’s lopen. Om welke risico’s gaat het in jouw MKB-onderneming precies? Hoe kunnen ze zo goed mogelijk worden beperkt? Risico’s kunnen worden verzekerd, maar weegt het risico op tegen de premie? Een heel simpele manier om risico’s te beperken is zorgen dat je voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving. En dat je een adequate administratie voert.
Fiscaal jasje
Over het fiscale jasje van je MKB-onderneming hoef je je geen zorgen te maken. Dat kunnen we meestal zonder veel (fiscale) problemen aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden (wet- en regelgeving). De BV in of juist de BV uit? Het kan, als je de voorwaarden en termijnen in de gaten houdt, uiteraard allebei. Of je kiest voor iets tussen een IB-onderneming en een BV in. Om het spel van de fiscale advisering te kunnen spelen, is van belang dat we op tijd weten hoe de spelregels precies worden aangepast. We hopen dan ook van harte dat het het Kabinet snel met concrete voorstellen komt.