Online fitnesscoach is adviseur

Gepubliceerd op: 5 april 2024

Rechtbank Gelderland heeft beslist dat een fitnesscoach, die zijn diensten online verricht, kwalificeert als adviseur.

Plaats van dienst

De coach verricht zijn online diensten vanuit Nederland aan particulieren. De hoofdregel voor het bepalen van de plaats van dienst voor de BTW houdt in dat de plaats van dienst daar ligt waar de verrichter van de dienst is gevestigd. De fitnesscoach moet dan BTW afdragen uit de voor zijn diensten ontvangen vergoedingen.

De plaats van diensten die raadgevende personen verrichten aan buiten de Europese Unie wonende particulieren ligt voor de BTW echter daar waar de afnemer woont.

Online fitness

De fitnesscoach stelt daarom dat zijn prestatie kwalificeren als adviesdiensten. Hij hoeft dan uit de ontvangen vergoeding geen BTW af te dragen. De rechtbank overweegt dat het doel van de online diensten is om de klant te helpen met het realiseren van zijn of haar fitnessdoelstelling, door middel van het geven van adviezen en aanbevelingen. De coach beschikte over kennis van wetenschappelijk onderzoek, dat betrekking heeft op trainings- en voedingsleer. Daarom zijn de online fitnessdiensten vergelijkbaar met die van een adviseur.

De rechtbank vernietigt de door de Belastdingdienst opgelegde naheffingsaanslag BTW.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.