Oninbare debiteuren, nog effe wachten

Gepubliceerd op: 18 december 2017

Sta je ook al te popelen om de BTW terug te vorderen in verband met je oninbare debiteuren, die op 1 januari 2017 nog niet hadden betaald? Dan moet je toch nog even geduld hebben. Pas op 1 januari 2018 is het jaar van de overgangsregeling verstreken. Je mag je verzoek tot teruggave van deze BTW dus nog niet verwerken in de laatste aangifte van 2017. Dat mag pas in de eerste aangifte van 2018 (de aangifte over januari 2018 of over het eerste kwartaal 2018). Behalve wanneer je kunt bewijzen dat al in 2017 onomstotelijk vast staat dat je debiteur niet gaat betalen.

Oninbare debiteuren

Op 1 januari 2017 is de gewijzigde regeling van kracht geworden voor teruggaaf van de BTW die je hebt afgedragen, maar die door je debiteur niet aan je wordt betaald. Je mag de BTW op oninbare debiteuren terugvragen:

  • zodra vast staat dat de debiteur je definitief niet gaat betalen;
  • als, nadat je vordering opeisbaar is geworden, 1 jaar is verstreken, zonder dat je de betaling hebt ontvangen.

Het overgangsrecht bij deze wijziging bepaalt dat voor vorderingen op debiteuren, die op 1 januari 2017 nog niet waren ontvangen, het bij de tweede bullet genoemd jaar aanvangt op 1 januari 2017. Dat betekent dat dit jaar niet op 31 december 2017, maar pas op 1 januari 2018 is verstreken. Daardoor mag je verzoek om teruggaaf pas worden verwerkt in je eerste BTW-aangifte van 2018.

BTW-aangifte

Hoe moet je de BTW op je oninbare debiteuren terugvragen? In de aangifte is er geen vakje voor gereserveerd (en een dergelijk vakje komt er ook niet). De Belastingdienst meldt op haar website dat je deze BTW moet verwerken bij rubriek 1 van je BTW-aangifte. Dat is de rubriek voor de af te dragen BTW. In rubriek 1a de BTW naar het algemene tarief (21%) en in rubriek 1b de BTW naar het verlaagde tarief (6%).

Eerder meldde de Belastingdienst nog dat je deze BTW ook mocht verwerken in rubriek 5a. Dat is de rubriek voor de af te trekken voorbelasting. Kennelijk staat de Belastingdienst dat inmiddels niet meer toe.

Notitie

Wil je meer weten over het terugvragen van de BTW op oninbare debiteuren, lees dan onze uitgebreide notitie over dit onderwerp.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.