Nieuwe BTW-regels e-commerce gaan 1 juli 2021 in

Gepubliceerd op: 3 februari 2021

In een brief aan de Kamer laat Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën weten dat Nederland de nieuwe BTW-regels rond e-commerce toch met ingang van 1 juli 2021 zal invoeren. Dit is onder andere van belang voor webshops (en andere ondernemers) die goederen leveren aan particulieren in andere lidstaten van de EU.

Afstandsverkopen

We hebben het vooral over de regeling voor afstandsverkopen. In onze notitie BTW bij levering van goederen aan consumenten in het buitenland leggen we de regeling uit. Ondernemers die afstandsverkopen verrichten doen er verstandig aan de komende maanden te (laten) beoordelen welke gevolgen de nieuwe regels hebben voor hun BTW-afdracht. Veel vaker, dan tot nu toe, moet de BTW worden afgedragen in de EU-lidstaat waar de afnemende particulier woont.

Onmogelijk

Bij de behandeling van het wetsvoorstel waarmee deze regels in het Nederlands BTW-stelsel worden geimplementeerd, werd nog aangegeven dat invoering niet eerder dan per 1 januari 2022 mogelijk zou zijn. Dan pas zouden de ICT-systemen van de Belastingdienst er op zijn ingericht.

Vanuit de EU is aangegeven dat aan 1 juli 2021 als ingangsdatum niet wordt getornd. De ingang van de regeling is daarmee al uitgesteld. Oorspronkelijk moest de regeling al per 1 januari 2021 van kracht worden.

Noodspoor

Dat is nog steeds het geval, maar er wordt een noodspoor in het leven geroepen. Dat houdt in dat aanmeldingen geautomatiseerd kunnen plaatsvinden. Maar dat de afhandeling daarvan door de Belastingdienst handmatig moet geschieden. Dat zal langer duren, de foutenkans is groter en er zal vaker interactie met de ondernemer nodig zijn.

 

 

Andere artikelen

Wat is woon-werkverkeer?

Hof Den Haag heeft zich uitgelaten over de vraag wat in het kader van de loonbelasting moet worden verstaan onder woon-werkverkeer.