Nieuw BTW-nummer voor eenmanszaken

Gepubliceerd op: 3 oktober 2019

Binnenkort ontvangen alle eenmanszaken een nieuw BTW-identificatienummer. Dit meldt de Belastingdienst op haar website. In dit nummer is het BSN van de ondernemer niet verwerkt. Andere ondernemers (maatschappen, VOF’s, BV’s, NV’s, stichtingen, verenigingen en dergelijke) hebben al een van het BSN afwijkend BTW-nummer.

Brief

Het nieuwe BTW-identificatienummer wordt door de Belastingdienst bekend gemaakt door middel van een brief. Het nieuwe nummer moet met ingang van 1 januari 2020 worden gebruikt bij alle contacten met klanten en leveranciers.

Uiteraard moet vanaf 1 januari 2020 op het nieuwe nummer BTW-aangifte worden gedaan. De Belastingdienst zorgt ervoor dat met ingang van 1 januari 2020 automatisch BTW-aangiften (en andere opgaven) klaar staan op het nieuwe BTW-identificatienummer.

Het BTW-identificatienummer bestaat uit de volgende elementen:

  • de letters NL (de landcode);
  • gevolgd door 9 cijfers;
  • met de toevoeging “B01” (of hoger).

Ondernemers moeten het nieuwe BTW-identificatienummer vermelden op de BTW-facturen, die ze vanaf 1 januari 2020 uitreiken. En op facturen die hun leveranciers uitreiken met verlegging van de BTW. Verder moet het nieuwe nummer worden vermeld op de website, offertes en diverse ander uitingen.

BTW-nummer

We spreken hierboven over het BTW-identificatienummer, maar ook over het BTW-nummer (door de Belastingdienst wordt ook wel de term omzetbelastingnummer gehanteerd).

Het BTW-nummer wordt gebruikt voor binnenlandse doeleinden. Het bestaat uit de 9 cijfers met de toevoeging “B01” (of hoger).

Het BTW-identificatienummer (met de landcode) is van belang bij inkomende en/of uitgaande transacties binnen de Europese Unie. Daarom is aan het BTW-nummer de landcode toegevoegd. Leveranciers en afnemers uit andere lidstaten van de Europese Unie moeten worden geïnformeerd over het nieuwe BTW-identificatienummer. Wanneer op facturen voor in 2019 verrichte prestaties nog het oude BTW-identificatienummer staat, hoeft dat niet te worden gecorrigeerd.

Ondernemers die goederen invoeren van buiten de Europese Unie en daarvoor een verleggingsvergunning hebben, ontvangen van de Belastingdienst een nieuwe vergunning op het nieuwe BTW-identificatienummer.

Nieuwe KOR

Ondernemers die de nieuwe KOR willen toepassen, kunnen de aanvraag daarvoor doen op hun huidige BTW-nummer. De KOR wordt dan met ingang van 1 januari 2020 toegepast voor het nieuwe BTW-nummer.

De keuze om de nieuwe KOR toe te passen moet uiterlijk 20 november 2019 bij de Belastingdienst kenbaar zijn gemaakt. Lees meer over de nieuwe KOR in ons artikel De kleine ondernemersregeling (KOR) in de BTW.

Andere artikelen

Top 10 prinsjesdag 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2023 uit het koffertje van demissionair minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste...

Pin It on Pinterest

Share This