Milieulijst 2022

De milieulijst voor 2022 is gepubliceerd. Voor welke bedrijfsmiddelen geldt de in 2022 flink verruimde milieu-investeringaftrek (MIA)?

Elektrische auto

Opvallend is dat de elektrische personenauto van de lijst is verdwenen. De MIA/Vamil bieden ondernemers vanaf 2022 geen voordeel meer bij de investering in een dergelijke auto. De reden is dat deze auto’s inmiddels gangbaar zijn geworden en daarom geen ondersteuning meer nodig hebben.

Alleen de elektrisch aangedreven personenauto met geïntegreerde zonnepanelen staat nog wel op de milieulijst. Met als andere elektrische voertuigen, zoals elektrische bestelauto’s.

Aftrek flink verhoogd

We meldden eerder al dat de aftrek in het kader van de MIA flink wordt verhoogd. Zie ons artikel Milieu-investeringen doorschuiven naar 2022, waarin we al meldden dat doorschuiven natuurlijk niet handig is voor bedrijfsmiddelen die in 2022 niet meer op de milieulijst staan.

De complete milieulijst 2022 raadpleeg je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en in de Staatscourant. De RVO heeft ook een overzicht gemaakt van de wijzigingen in de milieulijst van 2022 ten opzichte van 2021.

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...