Per 3 januari 2018 gaan nieuwe regels gelden voor ondernemingen of rechtspersonen die beleggen bij een financiële instelling. Vanaf dan kun je alleen transacties doen als je een LEI-nummer hebt. Wat is een LEI precies en hoe vraag je dit nummer aan?
Voor wie geldt de wetgeving?
LEI staat voor Legal Entity Identifier en is een uniek nummer voor een onderneming of rechtspersoon die aandelen, obligaties of derivaten bezit of hierin handelt. In Europa is een LEI vanaf 3 januari 2018 verplicht voor juridische entiteiten met een effectenrekening bij een financiële instelling. Zonder LEI kunnen zij daarna geen aan- of verkooptransacties meer laten doen. Voor sommige organisaties is in de praktijk niet altijd duidelijk of de verplichting ook voor hen geldt. Twijfel je? Je kunt bij je bank of financieel adviseur eenvoudig nagaan of je een LEI nodig hebt.
Waarom is een LEI straks verplicht?
Een LEI is een internationaal gestandaardiseerde code waarmee financiële toezichthouders (zoals de Autoriteit Financiële Markten) transacties wereldwijd kunnen volgen en indien nodig bijtijds kunnen ingrijpen. Het moet de financiële markten transparanter maken, voor een betere beheersing van de risico’s zorgen en zo beleggers meer bescherming bieden.
Aanvragen en kosten
Een LEI wordt in Nederland uitgegeven en geregistreerd door de Kamer van Koophandel. Je kunt het nummer alleen aanvragen als je staat ingeschreven in het Handelsregister en een KvK-nummer hebt. Op kvk.nl kun je dan een digitaal LEI-aanvraagformulier invullen. De eenmalige registratiekosten zijn € 65 exclusief btw. De LEI is vanaf de dag van uitgifte één jaar geldig. Het tarief voor de jaarlijkse verlenging van de LEI is € 40 exclusief btw.
Tip: Val je onder de nieuwe wetgeving, vraag dan zo snel mogelijk een LEI aan. Je loopt in het nieuwe jaar dan niet tegen beleggingsbeperkingen aan.