Leeftijd en gebrek aan opvolging voornaamste reden voor verkoop

Gepubliceerd op: 10 maart 2020

Zoals wij al eerder aangaven in het eindejaarsbericht is de overnamemarkt gunstig. De meest recente overnamebarometer, een onderzoeksrapport op het gebied van fusies en overnames in het Nederlandse MKB, bevestigt dit beeld nogmaals. Zo steeg het aantal aankooptransacties in de tweede helft van 2019 met 24% ten opzichte van de eerste helft van het jaar, en het aantal verkooptransacties met 35%. Slechts 5 procent van de adviseurs kende in de tweede helft van 2019 een afname in het aantal opdrachten ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Brookz

Onderzoeksbureau Brookz heeft deze week de overnamebarometer over de tweede helft van 2019 uitgebracht. Uit dit rapport bleek dat de meeste bedrijfsverkopen – waarbij een adviseur wordt ingeschakeld – gebeuren met de reden dat de pensioengerechtigde leeftijd wordt genaderd en er gebrek is aan opvolging. Opvallend hierbij is dat de leeftijd waarop ondernemers verkopen in de afgelopen tien jaar aanzienlijk gedaald is van 59 jaar in 2010 naar 55 jaar in 2020.

Andere redenen van verkoop zijn het veiligstellen van opgebouwde financiële zekerheden (24%), het feit dat het bedrijf toe is aan een nieuw type manager (16%), de focus willen verleggen naar andere activiteiten/nieuwe onderneming willen starten (15%) en familieomstandigheden of ziekte (10%).

De Brookz Barometer geeft de trends in de overnamemarkt inzichtelijk weer voor adviseurs Corporate Finance. Mocht u tegen een van de bovenstaande zaken aanlopen en uw bedrijf willen verkopen, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Andere artikelen

Fiscus moet beter helpen

De Belastingdienst moet mensen die geen aangifte(en) doen beter helpen. Maar de echte oplossing van het probleem lijkt ergens anders te liggen.