KOR geldt per ondernemer

Gepubliceerd op: 1 februari 2023

De naam van de regeling zegt het al: de kleine ondernemersregeling in de BTW geldt per ondernemer; niet per onderneming.

KOR

De kleine ondernemersregeling (KOR) in de BTW is sinds halverwege 2021 een vrijstelling. Deze vrijstelling is van toepassing op ondernemers die daarom verzoeken en van wie de omzet per kalenderjaar niet meer bedraagt dan € 10.000 (de omzetdrempel). Het gevolg van het toepassen van de KOR is dat over uitgaande prestaties geen BTW hoeft te worden afgedragen, maar uiteraard ook dat de BTW op inkomende prestaties (de voorbelasting) niet mag worden afgetrokken. Wanneer de omzet op jaarbasis niet meer dan € 1.800 bedraagt, mag de KOR worden toegepast zonder dat daarvoor een verzoek is ingediend bij de Belastingdienst.

Zonnepanelen

De KOR wordt in de praktijk veel gebruikt door particulieren die zonnepanelen op hun woning hebben laten leggen. Wanneer deze zonnepaneelhouders elektriciteit invoeden in het elektriciteitsnet (terug leveren), zijn ze BTW-ondernemer. De “BTW-truc” hield in dat de BTW op de aanschaf van de zonnepanelen werd afgetrokken en vervolgens voor de toepassing van de KOR werd gekozen. Met ingang van 2023 is deze truc niet meer nodig omdat de zonnepanelen, in de situatie waarin de truc werd toegepast, nu worden geleverd zonder BTW.

Bij Hof Arnhem-Leeuwarden meldde zich een zelfstandig ondernemer (belastingadviseur), die zonnepanelen op zijn privéwoning had laten leggen. De Belastingdienst weigerde de toepassing van de KOR voor de zonnepanelen. En het Hof is het daarmee eens. Voor de toets aan de omzetdrempel moet niet alleen naar de zonnepanelen-onderneming worden gekeken, maar ook naar de prestaties als belastingadviseur. De totale omzet overschreed uiteraard ruim de € 10.000 (de zaak speelde overigens onder het oude regime van de KOR, maar dat doet aan het oordeel van de belastingrechter niet af). Onlangs heeft de Hoge Raad dit oordeel bevestigd.

Uiteraard zou de situatie anders liggen wanneer de belastingadviesonderneming niet in de vorm van een eenmanszaak, maar als VOF of BV zou zijn uitgeoefend. De VOF en de BV kwalificeren namelijk zelfstandig als BTW-ondernemer.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.