Kopje koffie op het werk

Gepubliceerd op: 30 januari 2015

20150130_koffiewerkvloer_VWGNijhof

Een kopje koffie met een koekje op z’n tijd, een stukje fruit bij de lunch en om vier uur een cup-a-soup. Mag u deze consumpties op de werkplek onbelast aan uw werknemers verstrekken? Het antwoord is ja. Voor dergelijke consumpties geldt namelijk een nihilwaardering. Die geldt alleen als u de consumpties verstrekt. Een koffiegeldvergoeding wordt gewaardeerd op het bedrag van de vergoeding (en mag desgewenst uiteraard in de vrije ruimte worden ondergebracht).

Maar let op! Maken die consumpties onderdeel uit van een maaltijd op de werkplek, dan geldt de nihilwaardering niet. U moet dan de maaltijdregels toepassen. Voor een maaltijd, die wordt gebruikt of verbruikt op de werkplek, geldt per maaltijd een normbedrag van € 3,20. Dit normbedrag minus een eventuele eigen bijdrage van de werknemer is loon. De waarde van de maaltijd kunt u ook als eindheffingsloon onderbrengen in de vrije ruimte.

Onbelaste maaltijden
Heeft de maaltijd een meer dan bijkomstig zakelijk karakter, zoals bij werken op koopavonden of een echte werklunch, dan mag deze wel onbelast worden verstrekt. Hetzelfde geldt voor maaltijden als onderdeel van tijdelijke verblijfkosten. Zo mag u onbelast de maaltijd vergoeden van uw vertegenwoordiger tijdens een dienstreis en is de maaltijd ook onbelast indien genuttigd tijdens een zakelijke bespreking met een klant buiten de vaste werkplek.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.