Klein pensioen

Gepubliceerd op: 16 mei 2017

klein pensioen VWGNijhof

De regeling voor de afkoop van een klein pensioen wordt aangepast. U bent straks niet meer verplicht om tussentijds kleine pensioenbedragen op te nemen. In plaats daarvan gaan pensioenfondsen en verzekeraars kleine pensioenen samenvoegen.

Klein pensioen

De tijd dat iemand tot aan zijn pensioen bij dezelfde werkgever werkt, is allang voorbij. Het werkbare leven bestaat tegenwoordig uit meerdere banen. Die verschillende banen betekenen echter ook verschillende pensioenen bij meerdere pensioenfondsen of verzekeraars. Hierdoor ontstaan vaak kleine pensioenaanspraken.

Van afkoop naar samenvoeging

Een pensioenuitvoerder kan op dit moment zelfstandig besluiten een dergelijk klein pensioen, vanwege de hoge administratiekosten, twee jaar na einde van de deelneming af te kopen. Die afkoop is echter niet in het belang van de werknemer, want die bouwt daardoor geen adequaat pensioen op.

Daarom hebben pensioenuitvoerders en sociale partners besloten om in plaats van afkoop, kleine pensioenen te gaan samenvoegen. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan, is nu nog niet bekend. De plannen om de regeling voor de afkoop van klein pensioen aan te passen zijn opgenomen in een wetsvoorstel dat binnenkort zal worden ingediend bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling in januari 2018 zal ingaan.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.