Kabinet onderzoekt modernisering reiskostenvergoedingen

Gepubliceerd op: 3 mei 2022

Minister Van Gennip van Sociale Zaken meldt in een brief aan de Kamer dat het Kabinet onderzoekt op welke manier de regels voor reiskostenvergoedingen kunnen worden gemoderniseerd.

Vergoeding omhoog?

De uit de pan rijzende brandstofprijzen zijn al een poosje aanleiding voor noodkreten om de vergoedingen voor reiskosten van werknemers te verhogen. In ons artikel Reiskostenvergoeding moet omhoog leggen we de belangrijkste regels voor belastingvrije reiskostenvergoedingen uit.

De pijlen richten zich uiteraard vooral op het maximumbedrag van de kilometervergoeding: € 0,19 per kilometer. Tot dat bedrag mag de werkgever zakelijke reiskosten (waaronder het woon-werkverkeer) belastingvrij aan werknemers vergoeden omdat in het kader van de loonbelasting een gerichte vrijstelling van toepassing is. Als de werkgever voor zakelijke reiskosten een hogere vergoeding betaalt dan € 0,19 per kilometer, wordt het meerdere belast met loonbelasting.

Alleen de variabele kosten

Van Gennip benadrukt, net als haar voorgangers, dat met de vergoeding van € 0,19 per kilometer wordt beoogd om alleen de variabele kosten (belastingvrij) te vergoeden. Na wat gedraai komt ze in haar brief tot de conclusie dat die kosten de laatste tijd hoogstwaarschijnlijk wel gestegen zijn. Met dien verstande dat dit per individuele werknemer sterk kan verschillen. Werknemers kunnen immers bijvoorbeeld in plaats van met de auto inmiddels per fiets naar hun werk reizen.

Maximale vergoeding

De fiscale regels bieden werkgevers de mogelijkheid om (maximaal) € 0,19 per kilometer belastingvrij te vergoeden voor zakelijke reiskosten. Maar lang niet alle werkgevers benutten die mogelijkheid ten volle. Werkgevers zijn niet verplicht om de fiscaal maximaal toegestane vergoeding te betalen. Het Kabinet onderzoekt onder andere in hoeverre de maximale vergoeding wordt betaald. Voor zover dat niet gebeurt, levert een verhoging van de maximale vergoeding werknemers uiteraard weinig op. Het is aan werkgevers en werknemers om hier in (collectieve) regelingen afspraken over te maken.

Andere artikelen