Staatssecretaris van Financiën Wiebes heeft op het verzoek van Kamerlid Bashir (SP) nadere informatie verstrekt over de investeringsaftrekmogelijkheden (brief van 20 februari 2015, kenmerk: DGB/2015/0754U). Begin dit jaar wezen wij de ondernemers onder u in een artikel al op de mogelijkheden van KIA, MIA/Vamil en EIA. Een goede planning van investeringen leidt voor ondernemers tot optimaal gebruik van de faciliteiten.
Alle genoemde investeringsfaciliteiten, behalve de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek), zijn bedoeld om ondernemers te bewegen tot het doen van milieu-investeringen. Maar volgens de heer Bashir zijn hier inmiddels beleggers mee vandoor gegaan.
Daarmee doelt hij op de speciaal voor het doen van milieuvriendelijke investeringen opgerichte samenwerkingsverbanden (meestal een maatschap). Als dat samenwerkingsverband een materiële onderneming uitoefent en de participanten (mede) aansprakelijk zijn voor de schulden van die onderneming kunnen de participanten (beleggers) profiteren van MIA en Vamil. Het gaat in de praktijk vaak om investeringen in wind- en/of zonne-energie of in (mest)verwerkingsinstallaties.
Beleggers die mee willen eten uit wat de overheid in de fiscale ruif van de ondernemers heeft gestopt, doen er verstandig aan goed af te wegen welke risico’s zij hiermee lopen. Alleen als ze mede-aansprakelijk zijn, kunnen de faciliteiten immers worden toegepast. Het lokkertje is vaak dat in het eerste jaar van participatie sprake is van een fikse aftrekpost, vaak leidend tot een hoger fiscaal voordeel dan het ingelegde bedrag. Maar als de investering onverhoopt minder rendeert dan verwacht, kan wel eens sprake zijn van de spreekwoordelijke boemerang.