Als je een brievenbus hebt, moet je er in kijken. Doe je dat niet en kom je daardoor je (fiscale) verplichtingen niet of niet op tijd na, dan kun je aanlopen tegen (incasso)kosten, boetes en dergelijke onprettige gevolgen.
MijnOverheid
Via de website MijnOverheid is de Nederlandse overheid doende om de digitale brievenbus in te voeren. Aanvankelijk was dat heel ambitieus, maar toen bleek dat nog niet heel Nederland klaar is voor deze ingrijpende overgang, werd een paar versnellingen teruggeschakeld. Instanties als de Belastingdienst gebruiken de digitale brievenbus van MijnOverheid, maar sturen ook nog alle stukken ouderwets op papier.
Veel mensen hebben echter naar aanleiding van de uitgebreide publiciteitscampagne een aantal jaren geleden hun digitale brievenbus geactiveerd (of dat laten doen). Velen hebben toen voor een groot aantal instanties aangeven dat ze de post van die instanties in je berichtenbox wilden ontvangen. En een aantal van die instanties stuurde de post vanaf dat moment alleen nog elektronisch naar de berichtenbox.
Bewust activeren
Natuurlijk is de berichtenbox omgeven door een set aan juridische regeltjes. Je vindt die in de Regeling voorzieningen GDI. In deze regeling wordt onder andere beschreven voor wie de overheid een elektronische berichtenbox aanmaakt. Maar ook dat de gebruiker zijn of haar berichtenbox in gebruik neemt door die via internet te activeren. Op die manier geeft de gebruiker aan dat hij of zij berichten in de elektronische berichtenbox wil ontvangen van de door hem of haar daarvoor geselecteerde instanties. En vanaf dat moment geldt: als je een (elektronische) brievenbus hebt, moet er je er in kijken.
Bij de Rechtbank Gelderland lag de vraag voor of een burger voldoende bewust een keuze had gemaakt. Deze burger had van de gemeente een aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen in zijn digitale berichtenbox. Toen die aanslag niet werd betaald, ontving de burger via fysieke post een dwangbevel (de hier aan voorafgaande aanmaningen werden uiteraard alleen naar de elektronische berichtenbox gestuurd), met daarop € 107 aan incassokosten. Die kosten wilde de burger niet betalen.
De Rechtbank concludeert dat er redelijke twijfel over bestaat of deze burger er wel bewust voor heeft gekozen om de post van deze gemeente te ontvangen in zijn elektronische berichtenbox. Belanghebbende overlegde namelijk aan de rechter een schermprint waaruit blijkt dat van een groot aantal gemeenten (120 van de 238) is aangevinkt dat hij er de post digitaal van wil ontvangen.
Op in / op out
Deze burger komt met de schrik vrij. Waarschijnlijk heeft hij bij het activeren van zijn elektronische berichtenbox zonder erg aangevinkt van alle instanties elektronisch de post te willen ontvangen en vervolgens niet meer in zijn hypermoderne nieuwe brievenbus gekeken. Tot 1 november 2015 hanteerde de berichtenbox een “opt out-systeem”. Alle instanties stonden standaard aangevinkt. De instanties van wie je geen elektronische post wilde ontvangen moesten worden uitgevinkt. Dat is inmiddels vervangen door een “opt in-systeem”, waarbij de instanties niet zijn aangevinkt en je bewust die instanties moet aanvinken van wie je de post elektronisch wilt ontvangen (met nog steeds wel de mogelijkheid om met één vinkje alle instanties te selecteren). Het devies blijft hier dan nog steeds: goed opletten!
VWGNijhof en je digitale brievenbus
Je digitale brievenbus en de toegang daartoe (je DigiD) zijn strikt persoonlijk. Zonder hem of haar formeel te machtigen mag je daar niemand toegang toe geven, ook niet de adviseurs met wie je al veel privacy gevoelige informatie deelt. Je moet VWGNijhof dan ook “ouderwets” alle informatie toesturen, die wij bij onze werkzaamheden nodig hebben.
Een deel van die informatie krijgen we inmiddels via elektronische wegen. Het blijft echter zaak om alert te blijven. We moeten vaststellen of de informatie die tot ons komt, de juiste is. In ons artikel VWGNijhof en uw berichtenbox leggen we uit hoe we hier mee omgaan.