‘Nee, ik ben niet gehuwd. Ik ben een geregistreerd partnerschap aangegaan met mijn partner!’.
Wist je dat de fiscale gevolgen van het huwelijk en het geregistreerd partnerschap identiek zijn? Deze gevolgen kunnen heel erg groot zijn. Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap bepalen namelijk de omvang en de samenstelling van je vermogen.
Eerder schreven we over een aantal verschillende varianten van het huwelijk (Het belang van goede huwelijkse voorwaarden). Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op het geregistreerd partnerschap.
Invoering geregistreerd partnerschap
Het geregistreerd partnerschap werd in 1998 in ons land ingevoerd. Het voornaamste doel van de invoering was het voor paren van gelijk geslacht mogelijk maken hun relatie te formaliseren. Vanaf 2001 is het voor paren van gelijk geslacht mogelijk in het huwelijksbootje te stappen. Enkele verschillen die er in het begin waren tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn in de loop der jaren verdwenen. Ook veel heterostellen besluiten tegenwoordig een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Dit is echter vaker een gevoelskwestie.
Verschillen tussen huwelijk en geregistreerd partnerschap slechts formaliteiten
Er zijn slechts enkele verschillen te noemen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap:
- Als je met elkaar trouwt, moet je elkaar het ‘ja-woord’ geven. Bij een geregistreerd partnerschap is dit geen verplichting.
- Voor een scheiding hoef je niet langs de rechter indien er geen minderjarige kinderen zijn.
- Het huwelijk heeft de mogelijkheid van het scheiden van tafel en bed, het geregistreerd partnerschap niet. De scheiding van tafel en bed is een fenomeen dat tegenwoordig nauwelijks meer voorkomt.
- Het huwelijk wordt overal ter wereld erkend. Bij het geregistreerd partnerschap ligt dit in sommige landen anders.
Twijfel je tussen een huwelijk of een geregistreerd partnerschap? Ook al voelt een huwelijk wellicht anders, besef goed dat de fiscale en vermogensrechtelijke gevolgen hetzelfde zijn. De keuze tussen de twee is vaak een puur emotionele keuze.