Het verschil tussen een Management Buy-Out en een Management Buy-In

Gepubliceerd op: 24 oktober 2023

Naast de typen kopers die we in een eerder artikel genaamd Verkoop aan een strategische partij of een investeringsmaatschappij bespraken, zijn er nog meerdere typen kopers te identificeren. In dit artikel: de Management Buy-Out (MBO) en Management Buy-in (MBI).

MBO betekent dat het zittende management de (beperkt actieve) aandeelhouders uitkoopt en het bedrijf verder voortzet. Ook bestaat het scenario waarin een medewerker, welke jarenlang actief is in de onderneming zich inkoopt en het management gaat voeren. Dit kan zowel een gedeeltelijke als een gehele verkoop zijn. In ieder geval gaat het bij een MBO altijd om een of meerdere personen die reeds werkzaam zijn bij de onderneming. Zij kennen de onderneming al goed en zijn reeds onderdeel van de bedrijfscultuur.

Bij een MBI koopt een kandidaat van buiten de onderneming zich geheel of gedeeltelijk in. Vaak heeft hij of zij geruime ervaring in de branche waarin de onderneming actief is.

Een MBI kan waardevol zijn om kennis en kunde van buiten de onderneming aan te trekken. Ook brengt een MBI-kandidaat vaak een netwerk in de sector met zich mee.

Beide vormen van verkoop zijn waardevol om je onderneming voort te zetten zonder aan te sluiten bij een grotere strategische partij of een investeringsmaatschappij. Ook is het mogelijk om op deze manier, tot aan je pensioen, geleidelijk jouw taken af te bouwen.

Andere artikelen

Pin It on Pinterest

Share This