Het Ministerie van Financiën meldt dat het belastingverdrag met Duitsland wordt aangepast op het punt van grenswerken.
Grenswerken
Het gaat om werknemers die in Nederland wonen en in Duitsland werken of om mensen die in Duitsland wonen en in Nederland werken. Het belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland wijst het recht om belasting te heffen toe aan het land waar de arbeid fysiek wordt verricht. Het loon van grenswerkers die thuis werken, kan deels worden belast in hun woon- en deels in hun werkland.
34 dagen
De wijziging van het belastingverdrag met Duitsland houdt in dat grenswerkers maximaal 34 dagen per jaar thuis mogen werken, zonder dat het aan dit werk toe te rekenen deel van hun loon in hun woonland wordt belast. Van een thuiswerkdag is sprake wanneer op een dag meer dan 30 minuten thuis wordt gewerkt.
Wanneer de nieuwe regeling ingaat, is nog niet duidelijk. Eerst moet de Raad van State haar oordeel geven over het voorstel en vervolgens moet het Parlement de wijziging goedkeuren. Eenzelfde traject moet in Duitsland worden doorlopen.
Deze wijziging biedt geen oplossing voor grenswerkers die structureel 1 of 2 dagen thuiswerken. Nederland en Duitsland hebben de intentie uitgesproken om door te praten over een thuiswerkregeling die ook deze situatie oplost. Belastingheffing in beide landen leidt tot onzekerheid voor de werknemer over het netto inkomen en tot extra administratieve lasten. Beide landen vinden dat ongewenst.
Sociale verzekeringen
Het verdrag betreft enkel de heffing van belastingen. Voor de sociale verzekeringen moet een Europese Verordening worden geraadpleegd. Dat dat kader hebben Nederland en Duitsland over de grenswerkersproblematiek een kaderovereekomst gesloten. Wij beschrijven de werking daarvan in ons artikel Grensoverschrijdend telewerken.