De Europese Raad heeft de FASTER-richtlijn aangenomen. Helaas moeten we tot 2028 wachten voordat we er profijt van hebben.
Buitenlandse bronbelasting
Wat is precies het probleem? Wanneer je op dit moment dividend of rente geniet, die afkomstig is uit een ander land, houdt dat land daarop vaak een bronbelasting in. In veel landen is die bronbelasting (fors) hoger dan het voor het bronland in het belastingverdrag geregelde heffingsrecht. De teveel ingehouden bronbelasting moet je terugvragen in het bronland. Vaak is dat een lastig en tijdrovend proces.
Wanneer je bijvoorbeeld dividend ontvangt op beursaandelen die je houdt in het Duitse bedrijf Allianz, wordt daarop 25% Duitse bronbelasting ingehouden. Je ontvangt 75% van het bruto dividend op je bankrekening. De aandelen moet je in je Nederlandse aangifte inkomstenbelasting verwerken in je inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Je betaalt er derhalve in Nederland inkomstenbelasting over. De ingehouden Duitse bronbelasting mag je verrekenen met de Nederlandse inkomstenbelasting (let erop dat je dit in je aangifte verwerkt), maar niet meer dan 15% van het bruto dividend. Die 15% is het deel van de belasting dat in het belastingverdrag aan Duitsland wordt toegewezen. De 10% die Duitsland op basis van het verdrag teveel heeft ingehouden, mag je bij de Duitse fiscus terugvragen. Daarvoor moet je het daartoe bestemde formulier, met bewijsstukken naar de Duitse fiscus sturen.
Vereenvoudiging
Het doel van de FASTER-richtlijn is om de procedures voor teruggave van buitenlandse bronbelasting sneller, eenvoudiger en veiliger te maken. De FASTER-richtlijn geldt uiteraard alleen binnen de Europese Unie. Voor bronbelasting die is ingehouden door landen buiten de EU moet de met dat land voor teruggave van teveel ingehouden bronbelasting afgesproken verdragsprocedure worden gevolgd.
FASTER voert een gemeenschappelijk digitaal belastingwoonplaatscertificaat (eTRC) in. Met dit certificaat kunnen belastingbetalers gebruik maken van de versnelde procedures om vrijstelling of teruggaf van bronbelasting te verkrijgen.
De richtlijn staat het de lidstaten toe om één van de volgende systemen te gebruiken:
- vrijstelling aan de bron: dan wordt het juiste belastingtarief toegepast op het moment van uitbetaling van rente of dividend;
- snelle terugbetaling: op grond waarvan de teveel ingehouden bronbelasting snel wordt terugbetaald.
Alle EU lidstaten moet de FASTER-richtlijn uiterlijk in 2028 in hun nationale wetgeving hebben omgezet. Onder strikte voorwaarden kunnen lidstaten vrijstelling krijgen.