Elektrische auto nog dit jaar kopen?

Gepubliceerd op: 1 augustus 2018

Als je overweegt om een elektrische auto van de zaak aan te schaffen, is het dan handig om dat nog in 2018 te doen?

Volledig elektrische auto

Alleen wanneer je een auto koopt met een CO2-uitstoot van nihil, geldt voor de inkomsten- en loonbelasting een verlaagde bijtelling. Uitsluitend een volledig elektrisch aangedreven auto heeft een CO2- uitstoot van nihil. Een hybride aangedreven auto heeft immers naast de elektromotor een verbrandingsmotor (benzine of diesel) en dus een uitstoot van CO2.

Het basisbijtellingspercentage voor het privégebruik van een auto van de zaak bedraagt 22%. Deze bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto. Bij werknemers mag de eigen bijdrage voor het privégebruik van de bijtelling worden afgetrokken, maar dat levert nooit een negatieve bijtelling op.

Voor een volledig elektrisch aangedreven auto geldt een korting op het basisbijtellingspercentage van 18 punten, waardoor het bijtellingspercentage komt op 4%.

Tesla tax

Met ingang van 1 januari 2019 geldt deze bijtelling slechts voor de cataloguswaarde tot € 50.000. Voor het deel van de cataloguswaarde boven dat bedrag geldt het niet-gekorte basisbijtellingspercentage. Deze maatregel is ook wel bekend geworden als de “Tesla-tax“.

Stel je koopt in 2019 een Tesla met een cataloguswaarde van € 80.000. Dan telt je bij je winst of loon: 4% van € 50.000 = € 2.000, plus 22% * € 30.000 = € 6.600. Totale bijtelling: € 8.600. Koop je dezelfde Tesla in 2018, dan tel je bij: 4% * € 80.000 = € 3.200.

De “Tesla-tax” geldt niet voor volledig elektrische voertuigen, die worden aangedreven door middel van waterstof.

Het gaat om de DET

De afkorting DET staat voor: Datum Eerste Toelating van het voertuig tot de openbare weg. Ook als deze eerste toelating niet in Nederland heeft plaatsgevonden.

De DET is beslissend voor de bijtellingsregels die voor de auto gelden. En deze regels gelden vervolgens gedurende de 60 maanden die volgen op de maand van de DET. Als een volledig elektrische aangedreven auto in december 2018 voor het eerst op kenteken is gezet, houdt deze auto tot en met 31 december 2023 de korting op het basisbijtellingspercentage van 18%.

Milieu-investeringsaftrek

De meeste volledig elektrisch aangedreven voertuigen vallen onder een post op de milieulijst 2018. Ondernemers kunnen er dan milieu-investeringsaftrek (MIA) over claimen (LET OP: je moet de investering op tijd bij RVO aanmelden voor de MIA).

Voor welke voertuigen de MIA in elk geval geldt, blijkt uit de daar door RVO over gepubliceerde positieve lijst. De verschillende types auto’s vallen onder verschillende MIA-codes. Kijk voor het exacte bedrag van de aftrek en de eventuele toepassing van Vamil op de milieulijst. Of deze voertuigen ook op de milieulijst 2019 staan, is nog niet bekend.

Andere artikelen