De Kaaisjouwer Run

Gepubliceerd op: 9 oktober 2018

Op zondag 13 januari worden de echte Nijmeegse bikkels uitgedaagd om een loodzwaar parcours af te leggen vanaf de Waalkade naar de Grote Markt en weer terug. De opbrengst van de run gaat naar de realisatie van het beeld ‘De Kaaisjouwer’.

Het parcours heeft in totaal een lengte van 2,5 kilometer en moet meerdere keren achtereenvolgend worden afgelegd met een jute zak van vijf, tien of vijftien kilogram. Onderdelen van het pittige parcours zijn onder andere de Voerweg, de Lieve Vrouwentrappen, en natuurlijk de Veerpoort trappen. Degene met de meeste ronden binnen de gestelde tijd wint de titel ‘Kaaisjouwer 2019’.

De Kaaisjouwer Run wordt georganiseerd door Agency X en is tevens een initiatief van het Cultuurfonds Rijk van Nijmegen en City Bootcamp. De opbrengst van de run gaat naar de realisatie van het drie meter hoge beeld ‘De Kaaisjouwer’. Het beeld komt te staan in de Waalhaven ter hoogte van de Bastei en is een ontwerp van Margriet Hovens.

Het beeld ‘De Kaaisjouwer’ is een eerbetoon aan alle sjouwers die door de jaren heen schepen aan de Waalkade hebben gelost. Tot aan de jaren zestig werden schepen aan de Nijmeegse kade met de hand gelost. Er werden vrachten tot tachtig kilogram zwaar vanuit de scheepsruimen naar de Grote Markt getild.

Bij de inschrijving voor de run wordt onderscheid gemaakt tussen professionele en recreatieve Kaaisjouwers. Het gewicht van de zak mag je namelijk zelf bepalen. Tevens zijn er maar een beperkt aantal startnummers beschikbaar, dus sportievelingen moeten zich snel aanmelden. Wij rennen 13 januari in ieder geval mee met een aantal collega’s. Zien we jou daar?

Wil je meer informatie over de run of over het standbeeld? Neem dan snel een kijkje op de website van Cultuurfonds Rijk van Nijmegen. https://cultuurfondsrijkvannijmegen.nl/projecten/de-kaaisjouwer-run/

Andere artikelen