De truc met 2 auto’s werkt nog tot eind 2021

Gepubliceerd op: 3 mei 2021

De Belastingdienst laat weten dat de regel voor werknemers met meer dan 1 auto van de zaak pas op 1 januari 2022 wordt aangepast. Dat betekent dat de “truc” dit jaar nog werkt.

Meer dan één auto

De truc maakt gebruik van de regels die gelden wanneer aan een werknemer meer dan één auto van de zaak ter beschikking wordt gesteld. Vaak betreft dit de directeur-grootaandeelhouder (DGA).

Doordat de werknemer slechts in één auto kan rijden, hoeft niet voor beide auto’s de bijtelling bij het loon te worden gedaan (let op: dat moet wel wanneer tot het huishouden van de werknemer meer meer dan twee personen behoren met een rijbewijs).

De Belastingdienst keurt in het Handboek Loonheffingen goed dat de bijtelling dan wordt gedaan voor de auto met de hoogste cataloguswaarde. Met ingang van 1 januari 2022 wordt dit de auto met de hoogste bijtelling.

De truc

De truc maakt gebruikt van de regel dat de bijtelling voor een youngtimer niet over de cataloguswaarde van de auto wordt berekend, maar over de waarde in het economisch verkeer. Een youngtimer is een auto die ouder is dan 15 jaar.

Als aan de werknemer youngtimer ter beschikking wordt gesteld, waarvan de cataloguswaarde hoger is dan de eveneens ter beschikking gestelde nieuwe auto, moet worden bijgeteld voor de youngtimer (en niet voor de nieuwe auto). Die bijtelling wordt dan echter niet berekend over de cataloguswaarde, maar over de veel lagere waarde in het economisch verkeer.

De bijtelling van 35% van de economische waarde van de youngtimer is aanzienlijk lager dan 22% van de cataloguswaarde van de nieuwe auto.

Andere artikelen