Investeringsmaatschappijen, ook wel private equity partijen, spelen een steeds grotere rol binnen MKB-overnames. Waar er voorheen met name werd verkocht aan strategische kopers binnen het MKB, zijn investeringsmaatschappijen op dit moment goed voor meer dan de helft van de overnames in het MKB.
De laatste jaren zijn er steeds meer kleinere investeringsmaatschappijen ontstaan die zich richten op MKB-overnames met als focus vaak een of meerdere specifieke sectoren. Kennis van een specifieke branche wordt gebundeld gecombineerd met een hoeveelheid vermogen.
Ook grotere investeringsmaatschappijen zijn geïnteresseerd in bedrijven in het MKB. Zij investeren middels een zogenaamde buy-and-buildstrategie. Door overnames te doen in meerdere soortgelijke bedrijven en te opereren als groep, realiseren zij synergievoordelen tussen deze bedrijven.
Een belangrijke verklaring voor de opmars van investeringsmaatschappijen is dat de rol en het gebruik van banken en daarmee de vorm van beleggen de laatste jaren is verschoven. Vermogende particulieren beleggen steeds vaker hun geld direct in investeringsmaatschappijen, in plaats van dat zij beleggen bij de bank, die op haar beurt vervolgens belegt bij grotere investeringsmaatschappijen.
Bij onzekere economische vooruitzichten zijn strategische kopers een stuk voorzichtiger op het gebied van overnames. Investeringsmaatschappijen daarentegen hebben vrij vermogen beschikbaar dat geïnvesteerd moet worden. Wanneer ze dit geld op hun bankrekening laten staan wordt het door de hoge inflatie alleen maar minder waard.
MKB-ondernemers horen tevens steeds vaker succesverhalen, waardoor de drempel om met een investeringsmaatschappij in zee te gaan lager wordt.
Bij VWG merken we ook dat bij steeds meer overnametrajecten een investeringsmaatschappij betrokken is. Wil jij als MKB-ondernemer groeien en ben je op zoek naar groeimogelijkheden of overweeg je om je bedrijf te verkopen? Neem dan contact op met onze overnamespecialisten om te kijken naar de mogelijkheden.