Database voor fietsen

Met ingang van 1 januari 2020 is de nieuwe regeling voor de fiets van de zaak van kracht. De RAI-vereniging heeft op internet een database beschikbaar gesteld, waarin zijn opgenomen de cataloguswaarden van fietsen (het RAI-fietsportaal).

Bijtelling 7%

De nieuwe regeling betreft de door de werkgever aan werknemer ter beschikking gestelde fiets. De werkgever blijft eigenaar van de fiets. De werknemer mag de fiets gebruiken, zowel voor zakelijke (meestal is dat het woon-werkverkeer) als voor privékilometers.

Het privégebruik van een dergelijke fiets van de zaak is loon in natura. Dit loon wordt gewaardeerd op 7% van de waarde van de fiets. Het gaat daarbij om de nieuwwaarde van de fiets, zoals die door de leverancier of importeur wordt gehanteerd. Deze “cataloguswaarde” vind je in de database.

Fiets van de zaak

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een fiets van de zaak? Zie onze factsheet Fiets van de zaak.

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...