Contante giften niet meer aftrekbaar

Met ingang van 1 januari 2021 zijn contante giften niet meer aftrekbaar voor de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Dat staat in het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2021, dat onlangs bij het Parlement is ingediend.

Bewijs

Wie een gift wil aftrekken, moet die gift met schriftelijke stukken bewijzen. Dat geldt ook voor giften die in de vorm van contant geld worden gedaan. Het bewijs wordt dan meestal geleverd door middel van een kwitantie.

In de praktijk blijken echter kwitanties te worden afgegeven voor giften die niet daadwerkelijk zijn betaald. Dat blijkt bijvoorbeeld doordat de ontvangende instantie de giften niet in haar administratie verwerkt.

Om dergelijke fraude te voorkomen, wordt nu wettelijk vastgelegd dat giften in de vorm van contant geld niet afgetrokken mogen worden.

Collectes

Voor goede doelen zijn (huis-aan-huis) collectes een belangrijke inkomstenbron. Toch bestaat er in dat kader geen bezwaar tegen het afschaffen van de aftrek van contante giften. Mensen die op deze manier bijdragen aan goede doelen doen dit meestal niet met oog op de aftrek. Zij ontvangen in het algemeen ook geen kwitantie.

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...