Buitenlandse BTW op tijd terugvragen

Gepubliceerd op: 14 augustus 2015

20150629_afstandsverkopen_BTW_VWGNijhof

Heeft u in 2014 BTW betaald in één van de andere lidstaten van de Europese Unie, dan heeft u tot en met 30 september 2015 om bij de betreffende lidstaat een verzoek in te dienen tot terugbetaling van die BTW. Uiteraard moet u de ingekochte goederen en/of diensten hebben gebruikt voor uw met BTW belaste activiteiten. Te laat ingediende verzoeken worden door de meeste lidstaten rigoureus geweigerd.
Als u in de betreffende lidstaat BTW-aangiften doet, moet u de in die lidstaat betaalde BTW uiteraard in die aangiften verwerken. Een verzoek om teruggaaf van BTW zal dan worden geweigerd.

Uw verzoek tot teruggaaf van buitenlandse BTW moet u doen bij het daarvoor door de Nederlandse Belastingdienst opengestelde internetportaal. U vindt dat portaal hier: https://eubtw.belastingdienst.nl/vrca-applicant/. De Nederlandse Belastingdienst stuurt uw verzoek door naar de lidstaat die het betreft. De fiscus van de betreffende lidstaat beslist vervolgens op uw verzoek.

Voor de toegang tot het internetportaal heeft u specifieke inloggegevens nodig. LET OP: dit zijn andere inloggegevens dan waarmee u uw Nederlandse BTW-aangifte indient via de website van de Belastingdienst. U moet deze specifieke inloggegevens apart aanvragen bij de Belastingdienst. Deze aanvraag vindt u hier: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/rekenhulpen/aanvraag_inloggegevens_voor_terugvragen_btw_uit_eu_landen. U ontvangt de inloggegevens binnen 4 weken na uw aanvraag.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.