Buitenlandse BTW op tijd terugvragen

20150629_afstandsverkopen_BTW_VWGNijhof

Heeft u in 2014 BTW betaald in één van de andere lidstaten van de Europese Unie, dan heeft u tot en met 30 september 2015 om bij de betreffende lidstaat een verzoek in te dienen tot terugbetaling van die BTW. Uiteraard moet u de ingekochte goederen en/of diensten hebben gebruikt voor uw met BTW belaste activiteiten. Te laat ingediende verzoeken worden door de meeste lidstaten rigoureus geweigerd.
Als u in de betreffende lidstaat BTW-aangiften doet, moet u de in die lidstaat betaalde BTW uiteraard in die aangiften verwerken. Een verzoek om teruggaaf van BTW zal dan worden geweigerd.

Uw verzoek tot teruggaaf van buitenlandse BTW moet u doen bij het daarvoor door de Nederlandse Belastingdienst opengestelde internetportaal. U vindt dat portaal hier: https://eubtw.belastingdienst.nl/vrca-applicant/. De Nederlandse Belastingdienst stuurt uw verzoek door naar de lidstaat die het betreft. De fiscus van de betreffende lidstaat beslist vervolgens op uw verzoek.

Voor de toegang tot het internetportaal heeft u specifieke inloggegevens nodig. LET OP: dit zijn andere inloggegevens dan waarmee u uw Nederlandse BTW-aangifte indient via de website van de Belastingdienst. U moet deze specifieke inloggegevens apart aanvragen bij de Belastingdienst. Deze aanvraag vindt u hier: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/rekenhulpen/aanvraag_inloggegevens_voor_terugvragen_btw_uit_eu_landen. U ontvangt de inloggegevens binnen 4 weken na uw aanvraag.

Andere artikelen

Afbetaling coronaschulden

Met ingang van oktober 2022 moeten ondernemers hun coronaschulden aflossen aan de Belastingdienst. We zetten de regels die daarbij gelden voor je...

Restwaarde leasefiets

De Staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit een goedkeuring gegeven voor de bepaling van de restwaarde van een “leasefiets”.

De belastingplannen voor 2023

Welke belangrijke fiscale voorstellen kwamen op Prinsjesdag 2022 uit het koffertje van minister Kaag van Financiën? Wij zetten de tien belangrijkste voor...