BTW over bijdrage wegwerpverpakking (14/7 gecorrigeerd)

Gepubliceerd op: 14 juli 2023

Met ingang van 1 juli 2023 mogen ondernemers plastic wegwerpverpakkingen niet meer gratis meegeven. Hoe moet voor de BTW met de vergoeding worden omgegaan?

Losse levering

Ondernemers die hun klanten wegwerpbekers of -bakjes, die plastic bevatten, meegeven, moeten daarvoor vanaf 1 juli 2023 een toeslag in rekening brengen, die apart op de afrekening zichtbaar moet zijn. Richtlijn vanuit de overheid is dat de toeslag voor een wegwerpbeker € 0,25 kan bedragen. Voor een plastic bakje zou € 0,40 in rekening gebracht kunnen worden.

Eerder meldden wij dat over deze vergoeding BTW moet worden afgedragen naar het algemene BTW-tarief (21%). Uit een publicatie op de website van de Belastingdienst blijkt dat dit onjuist is. Voor de over de toeslag voor de verpakking af te dragen BTW moet worden aangesloten bij het tarief van het product dat in de verpakking is verpakt. Als dat voedsel of drank is, waarover het verlaagde BTW-tarief (9%) is verschuldigd, moet over de toeslag voor de verpakking ook BTW naar het verlaagde tarief worden afgedragen.

Aftrek

Het antwoord op de theoretisch aardige vraag, of de levering van de wegwerpbeker of het wegwerpbakje valt onder het wettelijke verbod op aftrek van “horeca-BTW”, zal daarmee ook anders uitpakken. Doordat de verpakking wordt gezien als een onderdeel van het geleverde product, kwalificeert de erop drukkende BTW vanzelfsprekend als niet-aftrekbaar “horeca-BTW”.

Andere artikelen