BTW op huisvesting werknemer niet aftrekbaar

Gepubliceerd op: 11 mei 2017

BTW huisvesting werknemer VWGNijhof

Met name in de bouw wordt nogal eens gebruik gemaakt van buitenlandse werknemers uit bijvoorbeeld Polen of Hongarije. Als u als werkgever deze werknemers huisvesting verleent, is de btw hierop niet aftrekbaar.

BUA

Dat de btw op de kosten van huisvesting niet aftrekbaar is voor de werkgever, volgt uit het Besluit Uitsluiting Aftrek Omzetbelasting (BUA). Volgens dit Besluit zijn zaken die worden gebruikt voor de persoonlijke doeleinden van het personeel niet aftrekbaar. Huisvesting wordt als één van deze zaken genoemd.

Let op! Ook het type huisvesting is niet relevant. In een zaak die onlangs voor de rechter kwam werd gebruik gemaakt van hotels, pensions en vakantiewoningen, maar dit deed niet ter zake.

Bedrijfsbelang?

In genoemde zaak besliste de rechter dat het niet uitmaakt dat sprake is van een bedrijfsbelang. De huisvesting was in de behandelde zaak noodzakelijk, omdat de betreffende werknemers te kort werkzaam waren om te verhuizen (uitzendkrachten) en de reisafstand naar hun woning in het buitenland te groot was.

Verblijfkosten

De vraag is nu waar precies de grens ligt. Een werkgever die de hotelkamer betaalt van een werknemer die vroeg in de ochtend een presentatie moet geven ver van huis, voorziet niet in de huisvesting van die werknemer. De BTW die drukt op de hotelkamer is dan wel aftrekbaar. Maar geldt dat ook voor monteurs die door de week in een bungalowpark verblijven om niet dagelijks over grotere afstanden op en neer te hoeven rijden?

Verhuiskosten soms aftrekbaar

In een eerdere rechtszaak heeft de Hoge Raad beslist dat onder omstandigheden de btw op verhuiskosten wel aftrekbaar kan zijn voor de werkgever. Bepalend is dan of de werknemer zich, gelet op het bedrijfsbelang, aan de verhuizing kan onttrekken. Is dit niet het geval, dan is de btw aftrekbaar. Omdat huisvesting expliciet wordt genoemd in het BUA, geldt dit niet voor de btw op huisvestingskosten.

Andere artikelen

FASTER

Met ingang van 2030 kunnen beleggers in de EU de teveel ingehouden bronbelasting eenvoudiger terugvragen.