BTW en spaaracties

Gepubliceerd op: 30 november 2018

Per 1 januari 2019 wijzigen de BTW-regels rond vouchers. Naar aanleiding daarvan is onlangs ook een wijziging gepubliceerd van de regels voor de heffing van BTW bij spaaracties.

Voucher

Een voucher is een tegoedbon; een bon die je recht geeft op iets. Ze worden vaak gebruikt als cadeau. Voorbeelden zijn: bioscoopbonnen, boekenbonnen, dinerbonnen. Tegenwoordig zijn ze vaak belichaamd in een pasje of ander digitaal jasje. De werking is dat iemand zich meldt bij de uitgever of verhandelaar van de voucher, daar een bedrag betaalt en in ruil daarvoor de voucher ontvangt. Deze persoon geeft de voucher vervolgens aan iemand cadeau. En die persoon koopt vervolgens met de voucher een goed of dienst.

De vraag is op welk moment de BTW moet worden afgedragen. Dat kan zijn het moment waarop de voucher wordt ingewisseld tegenover het goed of de dienst die er mee wordt aangeschaft. Maar er kan ook sprake zijn van een vooruitbetaling op dat goed of die dienst en dan moet de BTW worden afgedragen op het moment waarop de voucher wordt verkocht.

Onderscheiden wordt vanaf 1 januari 2019 tussen:

  • single purpose vouchers (enkelvoudige vouchers): wanneer op het moment van verkoop van de voucher vast staat welke soort goederen of diensten er mee zullen worden gekocht;
  • multi purpose vouchers (meervoudige vouchers): wanneer de voucher kan worden besteed voor de aanschaf van diverse soorten goederen of diensten.

De single purpose voucher wordt voor de BTW gezien als een vooruitbetaling. De BTW is dan verschuldigd op het moment waarop de voucher wordt verkocht. Wanneer de voucher wordt ingewisseld, is uiteraard geen BTW verschuldigd.

Bij een multi purpose voucher is de BTW verschuldigd op het moment waarop met de voucher goederen of diensten worden gekocht. Wanneer met de voucher zowel goederen en diensten waarop het verlaagde BTW-tarief (6%, vanaf 1 januari 2019: 9%) als goederen en diensten waarop het normale tarief (21%) van toepassing is, is sprake van een multi purpose voucher.

Spaaracties

Bij spaaracties geven ondernemers waardebonnen (of spaarzegels) uit, die op enig moment kunnen worden ingewisseld tegen goederen of diensten. De waardebonnen kunnen gratis worden verstrekt (bijvoorbeeld een gratis zegeltje bij elke € 10 aan boodschappen), maar ook tegen een vergoeding.

Voor de BTW wordt met ingang van 1 januari 2019 onderscheiden tussen:

  • waardebonnen die zonder bijbetaling kunnen worden ingewisseld: daarop zijn de hiervoor beschreven regels voor vouchers van toepassing;
  • waardebonnen die alleen met bijbetaling kunnen worden ingewisseld: daarvoor is de BTW verschuldigd op het moment waarop de waardebonnen worden ingewisseld. De BTW wordt berekend over de vergoeding. De vergoeding bestaat uit de som van het bij de aanschaf van de waardebon betaalde bedrag en de bijbetaling.

Je vindt de nieuwe regels in artikel 21 van het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968.

Actie

Ondernemers die werken met vouchers en/of die waardebonnen of zegeltjes uitgeven of ontvangen, doen er verstandig aan om te (laten) nakijken of de BTW-gevolgen daarvan met ingang van 1 januari 2019 wijzigen.

 

Andere artikelen